navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da vam pomognemo

Ne znate šta za ručak: Pripremite lazanje sa piletinom i gljivama

Potrebni sastojci: 800 g pilećih prsa tanko narezanih, 4 velike gljive (mogu i šampinjoni), 1 glavica bijelog luka, 1 svežanj špinata, 90 g maslaca, 100 g brašna, 750 ml mlijeka, 150 g naribanog parmezana, 2 kašike senfa, sok polovine limuna, 500 g kondenzirane pileće supe, parmezan sir za posipanje po vrhu.

Objavljeno: 25.03.2022. u 10:49
get url
text

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 150 stepeni Celzijusa.

U aluminijsku foliju stavite gljive, glavicu bijelog luka, malo maslinovog ulja i čvrsto zamotajte, pecite na 150 stepeni Celzijusa oko sat. Izvadite iz rerne, gljive narežite, glavicu bijelog luka sačuvajte.

Uklonite debele peteljke špinata, pa ga trgajte na manje komade.

U lončiću zagrijte mlijeko, dobro ga začinite i prebacite u drugu posudu.

U lonac na jakoj vatri stavite maslac i brašno, pržite minutu miješajući žicom, zatim ulijte toplo mlijeko i miješajte bez prestanka.

Miješajte umak dok ne prokuha i postane sjajan i bez grudvica.

Sklonite s ringle i umiješajte naribani sir, kondenziranu supu, senf i limun.

U umak istisnite pečeno meso bijelog luka i dovršite sa solju.

Tanko narežite pileće prsa i gljive.

Mješavinu slažite u vatrostalnu posudu: sloj listova tjestenine, piletina, gljive, umak, špinat, ponovite. Vrh pospite sa još naribanog sira.

Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, ostavite da miruje pet minuta, a potom poslužite dok je toplo.