navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarski kutak

Ne preskačite prvi obrok u danu: Tri prijedloga za brz i zdrav doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu koji, prema savjetima ljekara i nutricionista, nikako ne bi trebalo preskakati. 

Objavljeno: 12.01.2024. u 22:35
get url
text

Osim što bi nas trebao držati sitima do ručka i tako pružiti neophodnu energiju za dnevne obaveze, prvi obrok u danu trebao bi biti i zdrav. 

Evo tri prijedloga koja spadaju u grupu zdravih doručaka: 

Namaz sa avokadom

 

Potrebni sastojci: jedan zreli avokado, jedna kašika limunovog soka, jedan prstohvat soli, svježe mljeveni crni biber, dvije kriške hljeba, jedna kašika maslaca.

Postupak pripreme:

Avokado prepolovite, uklonite košpice i izvadite meso iz kore. Bilo bi dobro da je potpuno zreo jer je tada kremastiji.

Zgnječite ga viljuškom i pomiješajte s limunovim sokom, posolite i pobiberite.

Tostirajte hljeb: u tavi otopite maslac pa stavite kriške hljeba i na srednje jakoj vatri zapecite prvo s jedne pa s druge strane, to će trajati dvije minute sve skupa.

Na topli tostirani hljeb namažite namaz od avokada i još malo pobiberite ako želite.

Po namazu možete staviti povrće narezano na kriške ili trakice, poput paradajza ili paprike.

Proteinski smoothie s borovnicama

 

Potrebni sastojci: 430 g bijelog graha iz konzerve, 160 g smrznutih borovnica, 240 ml jogurta (biljnog ili običnog), 240 ml mlijeka (biljnog ili običnog), dvije banane.

Postupak pripreme:

Bijeli grah iz konzerve temeljito isperite pod hladnom vodom.

Ubacite očišćeni grah u blender. Dodajte smrznute borovnice, banane, jogurt i mlijeko.

Miješajte sve sastojke dok ne postanu potpuno glatki. Trajanje miješanja će ovisiti o snazi vašeg blendera, ali obično traje oko dvije minute.

Provjerite konzistenciju smoothieja. Ako je pregusto, dodajte malo više mlijeka ili vode i ponovo izmiješajte. Ako je prerijedak, dodajte više smrznutih borovnica ili banane.

Kada postignete željenu konzistenciju, poslužite odmah. Smoothie je najbolji kada je svježe pripremljen, ali se može čuvati u frižideru do 24 sata.

Zobena kaša

 

Potrebni sastojci: 70 g zobenih pahujica, 200 ml mlijeka po želji, 200 ml vode, jedan prstohvat soli, jedan prstohvat cimeta, jedna kašika meda, bademi, maslac od kikirikija, svježe voće po izboru.

Postupak pripreme:

Pomiješajte zob, mlijeko, vodu, so i cimet u srednjem loncu. Pustite da prokuha, a zatim smanjite temperaturu ringle na najmanje.

Kuhajte bez pokrivanja poklopcem tri do pet minuta uz povremeno miješanje dok se kaša ne zgusne. Potom sklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.

Podijelite kašu u dvije posudice. Svaku porciju prelijte s pola kašike meda te dodajte orašaste plodove i voće po želji.

Ako želite, med možete umiješati u kašu kad se malo prohladi, ali i zamijeniti ga agavinim sirupom.