navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješan test

Naučnici razvili novu metodu: Zvuk kašlja otkriva jeste li oboljeli od COVID-19

Američki naučnici razvili su algoritam pomoću kojeg je moguće prepoznati oboljele od koronavirusa na temelju zvuka njihovog kašlja.

Objavljeno: 03.11.2020. u 09:07
get url
text

Test se do sada pokazao prilično uspješnim i imao je tačnost od 98,5 posto kod onih koju imaju pozitivan rezultat na infekciju, ali i čak 100-postotnu učinkovitost kod oboljelih kojima je kašalj bio jedini simptom bolesti.

Upravo to privuklo je pažnju naučnika koji smatraju kako imaju dovoljno razloga vjerovati da je kašalj kod asimptomatskih nosilaca virusa nečujan ljudskom uhu, odnosno nije dovoljno jasan kako bi se povezao sa novim koronavirusom.

Algoritam je izrađen na Massachusetts Institute of Tehnology (MIT), prestižnom američkom institutu.

Brian Subirana, jedan od koautora rada, koji je objavljen u IEEE-u, časopisu za inžinjering u medicini i biologiji pojašnjava:

- Zvukovi koje ljudi ispuštaju mijenjaju se kada imate COVID-19, čak i ako nema drugih simptoma, naveo je Subirana.

BBC piše da je mnogostruka praktična upotreba ovog otkrića - poput redovne kontrole učenika, studenata, radnika i svih u školama i javnom prijevozu, što bi olakšalo život u vrijeme pandemije i spriječilo novo zatvaranje tih službi.

MIT-ovi istraživači svoju analizu počeli su u julu kada je učinkovitost njihovih sistema bila na već tada impresivnih 80 posto.

U sistem, koji nazivaju remek-djelom umjetne inteligencije, dodavali su zvukove kašlja oboljelih, ali i druge zvukove, a do augusta imali su u svojoj bazi 459 zvukova kašlja, te 378 zvukova disanja.

No, nastavili su skupljati zvukove i napravili u bazu podataka od više od 70 hiljada uzoraka među kojma je bilo 2.500 potvrđeno zaraženih.

Stručnjaci za umjetnu inteligenciju kažu kako je ovo klasičan primjer sistema koji nam može pomoći u svakodnevnom životu, javlja BBC.