Elizabeth Ward i Hillary Wright podijelile su svoje znanje u knjizi pod nazivom "Plan prehrane u menopauzi: prirodni vodič za upravljanje hormonima, zdravljem i srećom", a za žene u ovom razdoblju života preporučuju kombiniranje mediteranske prehrane i DASH dijete.
Dijeta
Elizabeth je objasnila kako je vrlo važno da prehrana tokom menopauze uključuje sljedećih pet vrsta namirnica: voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice. Ona navodi da je konzumiranje ovih namirnica "ključno da žene ne bi posegnule za dodatnom porcijom obroka, grickanjem čipsa, slatkiša i kolača".
- Mediteranski način prehrane smanjuje šanse za prekomjernu tjelesnu težinu, a žene mogu imati manje simptoma povezanih s menopauzom, pa im se može poboljšati kvaliteta života. Ovakav način prehrane dobar je za crijeva, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa - objasnila je, a ističe i da to može pomoći i u poboljšanju raspoloženja kod žena u menopauzi.
Voće
Elizabeth također predlaže pridržavanje dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina kako bi se smanjila mogućnost debljanja u postmenopauzi.
Obje dijetetičarke u knjizi predlažu da se jede više obroka biljnog porijekla, kontrolirati kalorije, redovno vježbati i mudro birati vrijeme obroka.
Redovna tjelesna vježba održava zdravlje mišića i kostiju, smanjuje vjerovatnoću srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, smanjuje stres i još puno toga, navode dijetetičarke, a ističu i da nema potrebe za restriktivnim dijetama.
Vježbanje
- Ne morate se brinuti o odlasku na večeru i piće s prijateljima, o odlasku na odmor ili o tome da ćete do kraja života morati slijediti nerealno restriktivan plan prehrane - kazala je Elizabeth i dodala da bi svako ko želi brzo izgubiti kilograme trebao razmisliti o tome da iz prehrane izbaci dodane šećere, visoko rafinirane žitarice i alkohol.
Šta se preporučuje
Preporučena hrana uključuje plodove mora, perad, jaja, mliječne proizvode, voće, povrće, orašaste plodove i maslac od orašastih plodova, sjemenke, mahunarke i cjelovite žitarice.