navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Budimo odgovorni

Mislite i na njih: Dok pazimo na svaki centimetar razmaka, prodavačice nam moraju pružiti ruku da uzmu novac

Sad je već svima jasno da će globalna pandemija koronavirusa potpuno promijeniti naš dosadašnji način života.

Objavljeno: 18.03.2020. u 11:45
get url
text

Mnogi od vas vjerovatno su već svoje urede zamijenili kaučem u dnevnoj sobi. Više ne plešete jutarnje stiskavce sa strancima u autobusima, tramvajima i vozovima. Ne morate se brinuti hoće li neko zakašljati direktno u vas, uz ležeran smiješak i napomenu: "Ma, bez brige, nije ovo korona, ja sam zdrav ko dren".

U trenutku kad nam sa svih strana stižu molbe da ostanemo u kućama, svi mi koji ćemo svoj radni dan odraditi kod kuće uistinu smo privilegirani.

Prodavačicama i prodavačima koji ovih dana odrađuju vjerovatno najteže smjene u svom radnom stažu želimo samo reći hvala, sa željom da im plaće uvijek stignu na vrijeme, a svi prekovremeni sati budu tačno zabilježeni i isplaćeni. Privilegiju da posao odrade iz udobnosti vlastitog doma nemaju prodavačice i prodavači.

Prema najavama u mnogima državama regiona, a i Bosni i Hercegovini, mjere koje će se uvoditi bit će sve strožije. Posljednji mogući scenarij je onaj koji smo vidjeli u Kini, Italiji, Francuskoj i Španiji - karantin. 

U tom scenariju staje gotovo sve, ali ne i rad trgovina s prehrambenim namirnicama. U tom trenutku u svojoj ulici vjerovatno nećete vidjeti nikoga, ali u lokalnoj trgovini dočekat će vas vaša prodavačica koja nije mogla birati hoće li doći na posao ili raditi od kuće.

Ona je prisiljena biti na svom uobičajenom radnom mjestu, u najboljem slučaju "naoružana" rukavicama, maskom i dezinficijensom koje joj je osigurao njen poslodavac, ali u realnosti vjerovatno bez te zaštite jer (čast iznimkama) dobro znamo gdje živimo i kako ih se tretira.

I dok mi izbjegavamo ljude, brojimo svaki centimetar razmaka i po preporukama stručnjaka odbijamo rukovanje, prodavačica nam mora pružiti ruku i uzeti naš novac ili karticu jer bez toga ne može završiti transakciju. Ona sebi ne može priuštiti luksuz izolacije i izbjegavanja jer joj je kontakt s ljudima u opisu posla.

Ako i kada se taj nesretni karantin dogodi, vaša prodavačica bit će jedna od rijetkih osoba koje ćete vidjeti u svom danu, ali za nju ste vi samo jedna od stotina osoba s kojima će ona doći u kontakt tog istog dana.

Mislite na njih onoliko koliko mislite na svoje najmilije. Kada odlazite u trgovinu, ponašajte se jednako odgovorno kao što se ponašate kad se vraćate u svoj dom.

Ne postoji bonton za pandemije, ali onaj klasični je dovoljan. Ne ljutimo se na prodavačice ako na policama nismo pronašli proizvod koji smo tražili. Za to nisu krive one, nego brojni kupci koji ih mahnito prazne prije nego što ih se uopće stigne napuniti.

Što je trgovina manja, to je manje zaposlenika i više zadataka pada isključivo na njihova leđa. One ne mogu u isto vrijeme puniti police i biti na blagajni.