navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otorinolaringolog

Milutinović objasnila: Koji sprej za nos koristiti bez recepta, a za koji je potrebna preporuka ljekara

Prema riječima prim. dr. Slavice Milutinović, specijaliste otorinolaringologa, činjenica je da se u našim apotekama većina kapi ili sprejeva, koji su namijenjeni za upotrebu kod različitih problema sa upalama sluznice u nosu, mogu kupiti u slobodnoj prodaji, što znači bez recepta ili bilo koje druge preporuke ljekara

Objavljeno: 23.01.2020. u 11:33
get url
text

Bosanci i Hercegovci sve češće, naročito tokom zimskih mjeseci, kupuju proizvode za odčepljenje nosa.

Najčešće se radi o kapima i sprejevima koji se bez recepta mogu kupiti u apoteci, pa je vjerovatno i to razlog što većina misli da su ti preparati bezazleni, odnosno da ne mogu biti štetni.

Otorinolaringolozi ističu da to baš i nije tako, jer njihovom nekontrolisanom upotrebom dolazi do trajnog oštećenja sluznice, pa čak i ovisnosti.

Sprejevi za nos sužavaju krvne žile u nosu i sinusima, što smanjuje oticanje i oslobađa "začepljen" nos.

- Međutim, ako se redovno koriste, nos može slabije reagirati na liječenje, zbog čega će se često posegnuti za većim količinama, kaže dr. Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke farmaceutske komore (BAK).

Začepljenost nosa može se pogoršati ako se prestanu koristiti sprejevi, što je poznato kao efekt bumeranga.

- No, njihova prekomjerna upotreba može oštetiti sluznicu i čulo mirisa, potencijalno i okusa - dodaje Sellerberg.

To se može spriječiti tako da se sprejevi koriste najviše pet do sedam dana zaredom.

Ako nos ostane začepljen, preporučuje se korištenje fiziološkog spreja koji ne predstavlja rizik od ovisnosti.

Prema riječima prim. dr. Slavice Milutinović, specijaliste otorinolaringologa, činjenica je da se u našim apotekama većina kapi ili sprejeva, koji su namijenjeni za upotrebu kod različitih problema sa upalama sluznice u nosu, mogu kupiti u slobodnoj prodaji, što znači bez recepta ili bilo koje druge preporuke ljekara.

- Sprejevi za nos klasificirani su u tri grupe. U prvu grupu spadaju sprejevi koji su na bazi morske vode, i oni su potpuno bezazleni, a to znači da dužom upotrebom ne mogu oštetiti sluznicu u nosu. Dapače, smatra se da je u okruženju u kojem današnji čovjek živi, preporučljivo svakodnevno koristiti sprejeve za nos na bazi morske vode, jer kako ispiramo usnu šupljinu, tako treba uraditi i sa nosnom u kojoj se tokom udisanja zadržavaju zagađene čestice iz zraka. Ove sprejeve mogu koristiti i zdravi ljudi. Svojim pacijentima, koji ih ne mogu kupiti u apoteci,  preporučujem da sami kod kuće prokuhaju vodu i morsku so, ohlade tečnost i kapaju je ili njom ispiraju nos - kaže Milutinović.

U drugu grupu spadaju kapi ili sprejevi koji se koriste tokom prehlada i viroza, a sadrže aktivne supstance koje imaju zadatak da omoguće prohodnost zraka kroz nos i pospješe izbacivanje nakupljenog sekreta.

- Ti sprejevi trebaju se koristiti najviše od pet do sedam dana, jer dugotrajnom i nekontrolisanom upotrebom mogu izazvati atrofiju sluznice u nosu i oštećenje nervnih završetaka koji su odgovorni za čulo mirisa – objašnjava Milutinović.

U treću grupu spadaju tzv. antialergijski sprejevi koji se propisuju osobama koje imaju alergijski rinitis i alergijsku reakciju na sluznici gornjih respiratornih organa.

- Takvi sprejevi sadrže kortikosteroide, pa će vam svaki farmaceut u apoteci reći da ih koristite najduže od pet do sedam dana. Međutim, alergolozi imaju drugačiji mišljenje, pa kažu da je sadržaj kortikosterioda u ovim sprejevima minimalan i da on ne može naštetiti zdravlju pacijenta. Zbog toga se oni danas propisuju za dugotrajno korištenje – kazala je Milutinović i na kraju dodala da se sprejevi i kapi iz prve grupe mogu koristiti bez recepta, dok za one iz druge i treće grupe treba poslušati preporuku ljekara, bez obzira radi li se o djetetu ili odrasloj osobi.