navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarstvo je nauka

Meso, rižoto, tjestenina...: Deset čestih grešaka koje pravite prilikom pripreme i konzumiranja hrane

Kulinarstvo je nauka, a jedan pogrešan potez može pokvariti bilo koje jelo, čak i u restoranima s Michelinovom zvjezdicom. Nije važno jeste li iskusni kuhar ili sami kuhate kod kuće, svi tokom pripreme jela mogu pogriješiti.

Objavljeno: 20.04.2021. u 10:46
get url
text

Ovo su tipične greške koje se prave prilikom kuhanja nekih namirnica, ali i kod konzumacije:

Lignje

U klasičnom receptu kuhari preporučuju lignje kuhati oko 50-60 sekundi ili ih preliti prokuhanom vodom. U suprotnom, lignje postaju gumene i nejestive. Ali ako ste ih prekuhali, nastavite ih kuhati 30-40 minuta. Za to vrijeme morski plodovi će upiti supu, povećati se i postati mekani.

Šnicla

Nakon što ste popržili ili skuhali mesni odrezak, možete brzo doći u napast da ga narežete na komade i pojedete. Pustite da se meso odmori pet do 10 minuta nakon što ga pripremite. Tako će biti mekše i neće se brzo osušiti i stvrdnuti.

Rižoto

Rižoto se preporučuje jesti kašikom, a ne viljuškom, počevši od ruba tanjira i polako se krećući prema njegovom središtu. Tako jelo duže ostaje vruće. Zbog praznina na viljušci rižoto se brže hladi.

Tjestenina

Obično se iz lonca u kojem se kuhala tjestenina izlije sva voda - to je glavna greška koju ljudi prave. Ostavite pola čaše vode u kojoj se tjestenina kuhala na dnu lonca i dodajte je umaku. Slana škrobna voda odlično je sredstvo za zgušnjavanje. Dodat će aromu umaku, čineći ga zasićenijim.

Brokula

Sto grama brokule ispunit će tijelo potrebnom dozom vitamina C. Međutim, taj vitamin uništava se u prokuhanoj vodi i povrće gubi hranjivu vrijednost. Da se to ne bi dogodilo, radije umjesto toga kuhajte brokulu na pari.

Piletina

Ljubitelji zdrave prehrane savjetuju uklanjanje kože piletine prije kuhanja. To je zato što koža sadrži puno masnoća, što može dovesti do visokog nivoa holesterola. Kako bi se očuvao okus piletine, bolje je ukloniti kožu neposredno prije nego što počnete jesti jelo. Kada je piletina kuhana, upija dio masnoće s kože, što čini meso sočnijim i aromatičnijim.

Mladi krompir

Mladi krompir sadrži puno kalija, željeza, magnezija, vitamina C i B6. Da biste sačuvali sva korisna svojstva, krompir skuhajte i pecite zajedno s korom jer sadrži veliki broj vitamina i minerala.

Grah iz konzerve

Grah iz konzerve konzerviran u vlastitim sokovima u pravilu je obično prekriven mutnom tekućinom. Ne samo da izgleda neprivlačno, već je i loše za zdravlje. Njegova salamura sadrži puno natrija i škroba. Kako biste to izbjegli, izlijte tekućinu i isperite grah.

Perad

Pečena piletina ili puretina mogu se osušiti tokom kuhanja. Da biste to izbjegli, pokušajte ne otvarati vrata rerne tokom kuhanja. Svaki put kad to učinite, rerna gubi toplinu, vrijeme kuhanja se produžava, a perad zbog toga postaje presušena. Također, pazite da se jelo "odmori" 30 do 40 minuta.

Tijesto za pizzu

Najbolji način da razvučete tijesto je rukama. Na taj način ga činite mekanim. Kada valjate tijesto oklagijom, ono će se slabije dizati kada ga budete pekli.