navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sadrže vlakna

Lubenica nam donosi osvježenje ljeti, ali jeste li znali koliko su njene sjemenke dobre za zdravlje?

U vrijeme velikih ljetnih vrućina lubenica je svima omiljena poslastica i osvježenje.

Objavljeno: 04.07.2021. u 21:08
get url
text

Osim što nas hidratizira, minerali i vitamini iz lubenice čine brojne dobrobiti našem organizmu, čuvaju zdravlje naših očiju, mišića i kostiju, jačaju imunitet... Lubenicu ne zovu bez razloga kraljicom ljeta.

No, treba da imate na umu da su i sjemenke lubenice koje mnogi odstranjuju i bacaju veoma zdrave, a da bi iskoristili sva njihova ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći.

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost. Pomažu i u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu. Sadržaj kalija u njima regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

One sadrže supstancu citrulin, koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova i povoljno djeluje u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Također, male crne bobice jačaju i srce, ali i sve mišiće u tijelu. Korištenje ovih sjemenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, ali i za sjaj i ljepotu kože.

Čaj od sjemenki lubenice je jedan od najboljih lijekova za prečišćavanje bubrega i mokraćne bešike. On uklanja kamen i pijesak iz bubrega, čisti bešiku i mokraćne kanale, a preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Za pripremu čaja potrebne su vam 4 kašike zdrobljenih sjemenki i 2 litre vode. Prokuhajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to. Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.