navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pomozite sami sebi

Liječe prehladu, smiruju bronhitis, otvaraju disajne puteve: Ovo su najbolje biljke za inhaliranje

Inhalacija ljekovitim biljkama veoma je efikasna metoda jer se blagotvorno dejstvo ljekovitog bilja povećava u kombinaciji sa vodenom parom.

Objavljeno: 28.01.2020. u 07:44
get url
text

Za inhaliranje kod kuće potrebni su vam posuda širokog oboda i malo vode sa biljnim supstancama koje veoma brzo, usljed zagrijavanja i stvaranja vodene pare, "ispuštaju" svoja ljekovita svojstva.

Evo nekoliko biljaka koje su najzdravije za inhaliranje:

Sastojci rastvora za inhalaciju

Za inhaliranje koriste se aromatične biljke, ali i one bogate smolastim materijama i uljima, kao što su kamilica, žalfija, majčina dušica i bor. Veoma su efikasne i inhalacije eteričnim biljnim uljima, kao što je eukaliptusovo ili jelino. Inhalacija ljekovitim biljem najčešće se primjenjuje u slučaju bolesti respiratornih organa. Gotovo da ne postoji stanje gdje ona ne pomaže, počevši od svih vrsta upale usta i grla, problema sa kašljem, gubitkom glasa, promuklošću, začepljenim disajnim kanalima. Isto tako, ublažava i tegobe izazvane hroničnim respiratornim bolestima, kao što su astma i bronhitis.

Inhalacija ljekovitim biljem protiv bronhitisa

U doba sezonskih prehlada i upala, problemi sa začepljenjem disajnih puteva veoma su izraženi, a to stanje značajno otežava disanje. Najbrže i najefikasnije rješenje koje svako može probati kod kuće za "otčepljivanje" su inhalacije, naročito one koje sadrže listove nane i eterično ulje eukaliptusa i bora.

Ljekovita nana za inhalaciju

Šaku svježih listova nane prelijte šoljom prokuhane vode, ostavite da se ohladi, a potom zagrijte do ključanja. Pet minuta udišite paru, serijom dubokih udisaja. Ponavljajte svaki dan, ujutru i uvečer dok ne osjetite poboljšanje.

Ulje eukaliptusa

U posud širokog oboda dodajte malo vode, pa dodajte 20 kapljica eteričnog ulja od eukaliptusa. Polako zagrijavajte. Kad smjesa počne isparavati, primaknite glavu i duboko udišite nekoliko minuta. To raditi jednom dnevno.

Kantarion i žalfija

Pomiješajte kašiku kantariona i žalfije, sipajte u posudu sa malo vode i zagrijavajte, a kad prokuha, ostavite na blagoj vatri kako bi tečnost isparavala. Približite lice i udišite paru pet minuta. Nakon inhaliranja, umotajte grlo šalom.

Inhalacija kamilicom

Za inhalaciju pripremite kašiku cvijeta kamilice i malo vode. Kada tečnost počne da isparava, prekrijte lice peškirom i sa udaljenosti od 30 centimetara duboko udišite oko tri minute. Ponavljajte postupak tri puta u toku dana.

Majčina dušica i origano

Napravite mješavinu od dvije kašike majčine dušice i kašike origana, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja bora. Inhalirajte se ujutro i uvečer po pet minuta.

Smjesa nevena i kamilice

Napravite smjesu cvjetova nevena i kamilice (po jednu kašiku) i stavite ih u posudu sa prokuhanom vodom. Udišite paru 10 minuta. Postupak ponavljajte više puta dnevno.