navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za ukusnije jelo, ali i...

Kuhate bez začina, odmah to promijenite jer čuvaju srce i živce, sprečavaju prehladu i gripu

Osim što dodatno obogaćuju okus hrane koju jedemo, većina začina može se "pohvaliti" i svojstvima koja su odlična za naše zdravlje.

Objavljeno: 21.02.2020. u 09:54
get url
text

Pa, krenimo redom: 

Majčina dušica

Smatra se prirodnim konzervansom, a koristi se u pripremi jela od riže, mesa te se dodaje raznim umacima od mesa. Majčina dušica preporučuje se kao umirujuće sredstvo te kao "prva pomoć" kod probavnih smetnji.

Kopar

Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjit će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti.

Kurkuma

Popularni indijski začin žute boje neizostavan je u istočnoj kuhinji, a njegov aktivni sastojak kurkumin pravi je rudnik zdravlja. Kurkumin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Zbog toga je koristan za gotovo svaku tegobu koju možete zamisliti.

Crvena paprika/chili

Paprika je biljka iz iste porodice kao i chili. Ima ih nekoliko vrsta: slatka, ljuta i blaga, a svaka od njih ima svoj karakterističan okus. Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukoza, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrati, folna kiselina, fosfor, fruktoza...

Šafran

Osim što je jedan od najskupljih začina na svijetu on je i jak antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Đumbir

Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lijek. Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe. Svježi koristite za pripremu čaja, a prah možete posuti preko omiljene hrane.

Nana

Ovo je stara ljekovita biljka, a svoju ljekovitu sposobnost duguje mentolu koji hladi i djeluje anestetički, što znači da djeluje na sluznicu želuca i smanjuje osjećaj mučnine.

Cimet

Dobro je znati kako se redovnim korištenjem cimeta kao dodatka hrani štiti organizam od prehlade te jačaju kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema sa mučninom i povraćanjem.

Bijeli luk

Ovo je jedan od najboljih začina za sprečavanje prehlade i gripe te bakterija. Zdravi začin gasi glad jer šalje signal mozgu da je želudac pun. Bijeli luk je također dobar za srčane bolesnike, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da kuhanje bijelog luka ne uništava njegove kvalitete. Kuhate li ga, najbolje ga je nasjeckati i ostaviti da stoji 15 do 20 minuta prije nego što bijeli luk dodate jelu. To će aktivirati enzime koji jačaju imunitet.

Sjemenke komorača

Ugodnog su mirisa i sadrže magnezij, željezo, kalcij, kalij i druge minerale. Osim toga, sjemenke komorača bogate su antioksidansima sa protivupalnim svojstvima. S obzirom na vrlo jak okus ne preporučuje se korištenje u velikim količinama. Možete ih kombinirati s ribom, povrćem ili sirom.