navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti stručnjaka

Koliko vode treba piti za mršanje?

Znate li koliko vode treba piti svaki dan? Koja je idealna količina vode za ubrzanje metabolizma i sagorijevanje kalorija?

Objavljeno: 05.02.2024. u 09:48
get url
text

Generalni savjet je da pijemo osam čaša vode, ali većina nas jedva da je ispunila taj zahtjev. Mi obično uopće ne shvatamo koliko smo dehidrirani dok ne počnemo osjećati popodnevni umor tokom radnog dana, ne osjetimo glavobolju ili ne vidimo da se dehidracija manifestira na našoj koži.

Prednosti pravilnog hidriranja su brojne, doprinosi pravilnoj probavi, poboljšava ten i ubrzava metabolizam. Koliko vode treba popiti da bi došlo do mršanja, kako bi se očistila koža ili jednostavno samo za održavanje tijela i mozga u optimalnom zdravlju, za Byrdie su odgovorile Liz Josefsberg, stručnjakinja za mršavljenje i Amy Lee, internistica specijalizirana za probleme s gojaznosti.

- O minimalnoj količini vode koju bi neko trebao popiti tokom dana već se dugo raspravlja - napominje Josefsberg, konstatirajući da je osam čaša vode već postalo pravilo.

Lee, kaže da se preporučuju i veće količine vode. Prosječno 3,7 litara tekućine dnevno za muškarce te 2,7 litara za žene (ovisno o klimatskom području u kojem osoba živi, tjelesnim aktivnostima, tjelesnim stanjima poput trudnoće i sveukupnom zdravstvenom stanju). Pri tome treba uzeti u obzir da vodu unosimo i kroz hranu i druge tekućine. Josefsberg iz iskustva zna da je za njene klijente pijenje dovoljne količine vode gotovo pa najvažnija stavka za mršanje.

- Voda im odmah daje više energije jer organi poput mozga i srca dobivaju gorivo i ne dolazi do zamjene između osjećaja gladi i žeđi te se toksini iz tijela lakše eliminiraju - kazala je Josefsberg.

Lee kaže da kroz svakodnevne aktivnosti, naša tijela mogu izgubiti tri do četiri litre dnevno samo znojenjem, mokraćom, radom crijeva.

- Samo disanjem gubimo jednu do dvije litre. Da bi došlo do mršanja sva zaslađena pića treba zamijeniti vodom ili biljnim čajem i piti preporučene dnevne količine 2,7 l žene, odnosno 3,8 l dnevno muškarci - savjetuje Lee.