navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionistica objasnila

Koliko povrća jesti dnevno, šta staviti u tanjir ako želite smršati

Ako se pitate - koliko tačno voća i povrća morate imati na tanjiru kako biste zadovoljili sve potrebe organizma, odgovor je dala Amy Gorin, nutricionistica.

Objavljeno: 09.11.2022. u 17:37
get url
text

Gorin ističe kako povrće sadrži važne antioksidanse koji će pomoći kod smanjena upala, pa i prevencije hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tip 2 i rak, a to sve stoji i u rezultatima studije iz 2012. godine koji su objavljeni u stručnoj literaturi, piše yahoo.com.

Kako povrće sadrži puno vlakana i proteina, ono će vas zasititi na dugo vremena, a kako je bogato vodom, pomaže i kod gubitka kilograma.

Ako vas zanima koje povrće odabrati i koliko pojesti kako biste što zdravije jeli, evo nekoliko važnih informacija koje biste trebali zapamtiti.

Koliko porcija povrća treba pojesti tokom dana?

Američka agencija za hranu savjetuje dvije i po porcije povrća na dan (oko 200 grama), a Američka organizacija za hranu navodi da je potrebno pojesti od dvije do pet porcija povrća u danu.

Šta sadrži jedna porcija povrća?

Ove bi vam mjere mogle pomoći da shvatite šta bi bila jedna porcija povrća: 150 g svježe salate, 75 g kuhanog špinata, 75 g mrkve, 100 g paprike, 90 g brokule.

Koje je povrće najzdravije?

Ako želite izgubiti višak kilograma, savjet je da jedete luk, brokulu, kelj, špinat i karfiol jer imaju malo kalorija i škroba, za razliku od krompira i tikve. No svako bi povrće imalo zeleno svjetlo na listi zdravih namirnica, pa jedite šta želite, a kao uvijek raznolikost je najbolji put.

- Ne bih preporučila da cijeli fokus bude na vlaknima, a isto tako ne bih upoređivala količinu nutrijenata u njima, jer je uvijek raznolikost najvažnija - navodi nutricionistica Amanda Baker Lemein.

Kako znati da ste na pravom putu kada je pitanju konzumiranje povrća?

Ako vam ove preporučene mjere zvuče kao previše povrća, možete svaki obrok učiniti i zanimljivijim kako biste lakše pojeli potrebnu količinu.

Gorin navodi kako je najbolji način da to postignete tako da stavite povrće na svaki tanjir, kada nešto grickate ili kada imate kompletan obrok. Možete učiniti i da sve bude ukusnije tako što ćete povrće blanširati ili primjera radi, luk dodati u supu, a šparoge peći u tavi kako bi bile ukusnije.

Bit će vam isto tako puno lakše ako jedete raznoliko povrće kako vam ne bi dosadilo.