navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti otkrivaju

Koja je riba najzdravija, a koju biste trebali izbjegavati

Zdrava prehrana podrazumijeva da se svake sedmice na vašem jelovniku barem jedan dan nađe riba. Nutricionisti kažu kako bismo sedmično trebali pojesti približno 300 grama morskih plodova, ali rijetki se prdržavaju ovih preporuka.

Objavljeno: 07.02.2020. u 12:24
get url
text

Ako već rijetko jedete ribu, pobrinite se da jedete onu koja ima najbolji učinak na vaše zdravlje.

Najbolji izbor je riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline imaju višestruko dobar učinak na srce, a pronalazimo ih u masnijoj ribi, čije meso obiluje ovim zdravim masnoćama. Svega nekoliko porcija od 120 grama ove ribe sedmično, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 36 posto. Također, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti.

Najbolji izbor - bijela riba

Takozvana bijela riba sadrži manje kalorija od masnih vrsta ribe, a istovremeno je puna proteina. Primjera radi, ribe s niskim udjelom masti, kao što su iverak, bakalar, brancin, list ili oslić, sadrže manje od 120 kalorija u porciji veličine 90 grama i pritom vam daju mnogo proteina.
Ukoliko niste naročit ljubitelj ribe, a želite prehranu obogatiti s više morskih plodova, list ili brancin mogu biti dobra polazna tačka. Njihovo meso blagog je okusa i mirisa i odlično im pristaju različite vrste ljetnih marinada.

Najbolji izbor - škampe i kozice

Premda tehnički pripadaju porodici rakova, škampe i kozice odličan su izbor želite li obogatiti jelovnik morskim plodovima. Udio žive u njihovom mesu vrlo je nizak, baš kao i kalorijski iznos, a istovremeno su vrlo bogati proteinima. Jedino na što bi trebalo obratiti pažnju je činjenica da sadrže više holesterola od ribljeg mesa, a manje omega-3 masnih kiselina.

Najgori izbor - riba čije je meso kontaminirano živom

Previše žive u organizmu može uzrokovati oštećenje mozga i živačanog sistema kod odraslih, a može utjecati i na normalan razvoj djece.

Oprezno sa tunom

Različite vrste tune sadrže različitu koncentraciju žive u svom mesu. Primjera radi, stručnjaci upozoravaju da plavorepa tuna i tunj patudo sadrže više žive od nekih drugih vrsta. Također, premda je dugoperajna tuna bogata omega-3 masnim kiselinama, ne biste je trebali konzumirati više od jednom sedmično, a isto se preporučuje i za žutoperajnu tunu.

Divlja riba vs. riba iz uzgoja

Razlika između ove dvije vrste jednostavna je baš kao što i zvuči - riba iz ulova živi u svom prirodnom okruženju, dok se ova druga vrsta uzgaja u posebnim uzgajalištima. Šta je bolje za vas nije uvijek jednostavno reći. Meso i jedne i druge vrste nije zaštićeno od zagađenja živom. Riba iz divljine sadrži manje zasićenih masti od one iz uzgoja, ali zato je riba iz uzgoja bogatija omega-3 masnim kiselinama.

Naučite ove pojmove

Gotovo ugrožena vrsta oznaka je koja se pridaje vrsti ribe koja je na najboljem putu da postane ugrožena, ukoliko ljudi ne poduzmu korake kojima bi mogli spriječiti takav slijed događaja.

Ugrožena vrsta oznaka je koja se pridaje vrsti ribe koja je suočena s vrlo visokim rizikom nestajanja na svojim prirodnim staništima.

Prekomjerni izlov drugim riječima znači da je izlovljeno previše jedinki određene vrste prije nego što se uspjela u dovoljnoj mjeri razmnožiti. Uz bolesti i zagađenje, ovo je jedan od glavnih razloga zbog kojih neka riblja vrsta postaje gotovo ugrožena ili ugrožena vrsta.

Među najcjenjenijim vrstama bijele ribe je orada. Želite li svojoj porodici već danas za ručak pripremiti zdrav obrok predlažemo vrlo jednostavan, ali ukusna recept – oradu iz rerne.

Potrebno je: 1 kg orade, morska so, svježe mljeveni biber, 2 limuna, 2 česna bijelog luka, list peršuna, maslinovo ulje.

Postupak pripreme:

1. Ribu operite i zarežite nožem s obje strane. Dobro začinite, utrljavajući začine u zareze koje ste napravili.

2. Obavezno začinite i unutrašnjost ribe. Usitnjeni bijeli luk i koru limuna utrljajte u unutrašnjost ribe, a potom začinjenu ribu premažite limunovim sokom i maslinovim uljem.

3. Stavire ribu u pleh obložen aluminijskom folijom, a zatim je prekrijte listom folije, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa dvadesetak minuta. Potom ribu okrenuti na drugu stranu i peći oko 15 minuta bez aluminijske folije.

4. Pečenu ribu izvadite iz rerne, sačekajte nekoliko minuta da se malo ohladi, a zatim servirajte uz prilog, nabolje krompir i blitvu.