navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Revolucionarni korak

Kod dvoje pacijenata koji su primili eksperimentalnu terapiju protiv leukemije bolest se nije vratila

Kod dvoje pacijenata oboljelih od raka i liječenih inovativnom genskom terapijom, potvrđena su remisije i nakon više od 10 godina od primanja terapije, otkriva nova studija.

Objavljeno: 03.02.2022. u 21:07
get url
text

To je potaknulo njenog tvorca na izjavu da bi "lijek" za neke oblike bolesti raka mogao biti na horizontu, piše rt.com.

Studija objavljena u naučnom časopisu Nature ističe da su dva pacijenta s hroničnom limfocitnom leukemijom i dalje slobodni od raka, više od desetljeća nakon što su učestvovali u ranom ispitivanju liječenja CAR T-ćelijama. Riječ je o terapiji koja mijenja gene u imunološkom sistemu tijela kako bi ciljali ćelije raka.

CAR T-ćelije ostale su vidljive više od deset godina nakon infuzije, s trajnom remisijom u oba pacijenta, navodi se u studiji, napominjući da su sudionici postigli potpunu remisiju nakon što su prvobitno primili terapiju tokom ispitivanja 2010. godine.

Carl June, tog prvobitnog ispitivanja terapije i koautor spomenute nove studije, rekao je za New York Times da je, iako je njegov tim očekivao da će T-ćelije nestati iz sistema pacijenata "za mjesec ili dva", antikancerogena reakcija trajala puno duže.

Sad konačno možemo izgovoriti rije "lijek" s CAR T-ćelijama - dodao je June.

T-ćelije su oblik bijelih krvnih ćelija koje igraju važnu ulogu u ljudskom imunološkom sistemu, pomažući u borbi protiv ćelija raka, virusa, bakterija i drugih patogena.

Međutim, tokom raka, pacijenti često vide značajan pad svog imunološkog odgovora, koji CAR T-ćelijska terapija ima za cilj preokrenuti kroz promjenu gena.

Iako je terapija dobila odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), rezervirana je za pacijente koji nisu imali uspjeha s barem dvije druge vrste standardnog liječenja.

Prema Timesu, CAR T-ćelije također mogu rezultirati ozbiljnim nuspojavama, uključujući visoku temperaturu, komu, pa čak i smrt, a nije utvrđeno da su učinkovite protiv čvrstih kanceroznih tumora.

Ipak, s pacijentima koji su naizgled dugotrajno izliječeni od leukemije, potaknut je novi interes za liječenje tom terapijom, koje bi moglo ponuditi obećavajuću opciju za određene oblike raka.

- Trenutno mi ide odlično. Još uvijek sam vrlo aktivan. Trčao sam polumaratone do 2018. Ovo je lijek, a oni tu riječ ne koriste olako - rekao je za Associated Press Doug Olson (75), jedan od dvojice pacijenata koji su 2010. primili tu eksperimentalnu terapiju.