navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje ulazi na usta

Kardiovaskularne bolesti i dalje su na prvom mjestu po broju umrlih: Ovih deset namirnica čuvaju srce

Kardiovaskularne bolesti i dalje su na prvom mjestu po broju umrlih, pa vrijedi razmisliti o njihovoj prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi.

Objavljeno: 30.06.2021. u 16:43
get url
text

Pored redovnih pregleda kod ljekara, prilagođavanjem prehrane možete se pobrinuti za zdravlje krvnih sudova.

Ovo je 10 najzdravijih namirnica za srce koje jačaju i čiste krvne sudove:

Avokado

Možete steći utisak da je avokado čudesno voće koje može riješiti bilo koji vaš problem. Zapravo, ovo je djelimično tačno. Po pitanju zdravlja krvnih sudova, on je ponovo u prvom planu. Avokado ima sposobnost da smanji nivo „lošeg holesterola,“ što može smanjiti vjerovatnoću srčane insuficijencije. Pored toga, zeleno masno voće sadrži puno kalija koji sprečava vaskularnu kalcifikaciju i druge bolesti kardiovaskularnog sistema.

Masna riba

Mit o tome da su sve masti loše za srce odavno je raspršen, ali važno je razdvojiti zdrave i nezdrave masti. Masne kiseline se dijele na dvije vrste: zasićene (štetne) i nezasićene (korisne). Prve su ozbiljna prijetnja srcu, jer sadrže lipoproteine male gustine (loš holesterol) koji se akumuliraju u arterijama i ometaju protok krvi. Nezasićene masti su neophodne za tijelo. Masna riba sadrži sve esencijalne masne kiseline, proteine i mnoge korisne elemente u tragovima koji čiste krvne sudove, jačaju njihove zidove i značajno smanjuju rizik od srčanih problema.

Orasi

Orašasti plodovi odličan su proizvod za održavanje vaskularnog zdravlja. Bogati zdravim masnim kiselinama, biljnim proteinima, vitaminom E i magnezijem, sprečavaju stvaranje plaka i nakupljanje holesterola u krvnim sudovima, što sprečava mnoge bolesti.

Maslinovo ulje

Da, opet nezasićene masti. Mononezasićena oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju štiti srce i značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Podsjetimo da je bolje jesti ekstra djevičansko maslinovo ulje, jer ono zadržava maksimalnu količinu hranljivih sastojaka.

Kofein

Kofein štiti zidove krvnih sudova od oštećenja i nečistoća, a također sprečava razvoj ateroskleroze i začepljenih arterija. Ako niste ljubitelj kafe, nije važno, jer primjera radi, zeleni čaj sadrži kofein. Ključno je zapamtiti da zloupotreba kofeina može imati negativne posljedice, pa ne bi trebalo piti više od dve šolje čaja ili kafe dnevno.

Kurkuma

Kurkuma sadrži moćna antiinflamatorna jedinjenja koja značajno smanjuju rizik od oštećenja zidova krvnih sudova. Začin bogat antioksidantima može smanjiti šansu za masnim naslagama u arterijama za 25 posto. Kurkuma se može dodati raznim jelima, čaju ili mlijeku.

Nar

Nar čisti začepljene arterije i poboljšava protok krvi. Crveno voće sadrži puno antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala koji podstiču proizvodnju azotnog oksida u krvi. Dodajte sjeme nara žitaricama i salatama ili popijte 100 posto sok od nara.

Citrusi

U citrusima su antioksidansi i vitamin C - ukratko, sve što je neophodno za zdravlje arterija. Vitamin C igra važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a njegovi flavonoidi pomažu u zaštiti zidova arterija. Dodajte citruse u jelovnik, ujutru pijte vodu sa limunom i sok od narandže.

Cijela zrna

Vlakna kojima obiluju integralne žitarice pomažu u normalizaciji nivoa holesterola u krvi, štiteći srce od raznih bolesti. Nedavna istraživanja također su pokazala da dijeta sa puno integralnih žitarica sprečava zadebljanje zidova arterija. Arterije su odgovorne za isporuku krvi svim vitalnim organima. Zadebljanje njihovih zidova provocira pojavu ateroskleroze i povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Brokula

Kao i cijela zrna, i brokula ima puno vlakana, što je korisno za vaskularno zdravlje. Brokula, karfiol i kupus - pomažu u sprečavanju začepljenja arterija i štite od bolesti srca.