navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavni recepti

Kako sve možete pripremiti plavi patlidžan

Gastronomska tradicija nudi mnogo recepata bogatih ukusa, od kojih su neki nažalost vrlo zahtjevni. 

Objavljeno: 11.07.2022. u 09:39
get url
text

Kako čistite patlidžan?

Prije nego što krenemo u otkrivanje najboljih recepata sa ovom namirnicom, veoma je važno otkloniti gorak ukus. Stoga, patlidžane narežite na kriške. Prvi sloj patlidžana stavite u cjediljku i pospite s malo soli. Nastavite s drugim slojevima dok ne iskoristite materijal. Neka so djeluje oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena temeljno isperite patlidžan pod tekućom vodom. Zatim ocijedite kriške kako biste uklonili višak vode. U ovom trenutku možete pripremiti bilo koji recept sa patlidžanom koji želite.

Recepti s patlidžanom na žaru

Najjednostavniji i najlakši recepti za pripremu patlidžana uključuju korištenje patlidžana na žaru. Naime, on nije samo sjajan prilog mesu ili ribi, već pogodan za kreiranje predjela, priloga i zaista bogatih drugih jela. Od patlidžana na žaru možete, na primjer, napraviti punjene kuglice koje će poslužiti kao predjelo, ubaciti u njih rikotu ili sir za mazanje, suho meso. Zavežljaj zatvorite čačkalicom i to je to.

Uz grilovan patlidžan tada je moguće pripremiti laganu verziju parmigiane. U posudu za pečenje poredajte sloj patlidžana, umak od paradajza, narendan parmezan i zapecite u pećnici. Možete dodati i malo mozzarele, kako biste dobili rastegljiv sloj, koji je zaista bogatog ukusa. Lagani patlidžan parmigiana može se poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo, u ovom slučaju uz svježu salatu.

Recepti s pečenim patlidžanom

Druga varijanta za spomenuto jelo jeste da kriške patlidžana stavite u pećnici pre nego što ih složite u posudu za pečenje zajedno sa svim ostalim sastojcima. Kriške patlidžana zapečene na niskoj temperaturi možete i da začinite, dodate kriške paradajza, malo mozzarele i bosiljka.

Pečeni patlidžan također je ukusan i kao gratiniran. Sve što je potrebno učiniti jeste izrezati ih u obliku čamca i površinu posuti mješavinom prezle, parmezana, začinskog bilja i začina. Uključite roštilj, i za kratko vrijeme ćete dobiti zaista bogat prilog. Ako želite, preporučujemo da čamcima dodate faširano meso. Sa druge strane, dobar izbor je i piletina ili ćuretina, za laganiju varijantu.

Recepti za prženi patlidžan

Patlidžan i krompir, kombinacija ovog klasika. Šteta što ovaj prilog obično pripremamo s puno, puno ulja. Savjetujemo vam da umjesto toga odaberete neljepljivu tavu ili vok. Na taj način ćete izbjeći korištenje viška ulja. Savjetujemo vam i da krompir blanširate u vodi prije nego što ga stavite u tavu zajedno s paprikom. Brže će se skuhati i pustiti malo vlage koja omogućava da jelo bude savršeno i bez ulja (ili gotovo). Kuhanje u neljepljivoj tavi s vrlo malo ulja također je idealan izbor za recept za peperonatu sa plavim patlidžanom. Ovaj tipični sicilijanski prilog postaje na taj način, bez prženja, lagan i pogodan za sve, pa i za one koji moraju da paze na liniju.