navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jesen na trpezi

Kad je tikva glavna namirnica: Kako pripremiti zdrave grickalice, krem-supu, hljeb i slatki ćevap

Tikva (bundeva), porijeklom iz Amerike, jedna je od najrasprostranjenijih biljaka u svijetu, a njen plod tradicionalno je jedan od omiljenih za pripremu jesenjih jela.

Objavljeno: 27.09.2022. u 07:48
get url
text

Plod se koristi cijeli - i "meso" i košpice. Baca se jedino kora.

Jedna od omiljenih grickalica tokom dugih, hladnih jesenjih noći su pečene sjemenke tikve, dok se od "mesa" može napraviti cijela paleta ukusnih jednostavnih jela.

Pa krenimo redom:

Nakon što ste nabavili tikvu, oprali je, prerezali i krenuli očistiti od košpica - nemojte ih baciti. Možete ih ispeći kod kuće i tako dobiti ukusnu i zdravu grickalicu za cijelu porodicu.

 

Odvojite košpice od ljepljive mase s kojom ste ih izvadili iz tikve, operite kako biste sve ljepljivo s njih skinuli te ih dobro osušite.

Prospite ih na papir za pečenje na lim te stavite u maksimalno zagrijanu rernu na 20 do 30 minuta. Svakih pet do sedam minuta protresite lim kako bi se košpice ravnomjerno ispekle.

Ovu zdravu grickalicu najbolje je poslužiti posoljenu, no da bi bila zanimljivija možete dodati razne začine - najbolji su chilli, biber, bijeli luk u prahu te usitnjeni listići bosiljka ili peršuna.

Nakon što smo svladali pripremu jednostavne grickalice na red je došlo nešto kompliciranije i konkretnije jelo – krem-supa. Ovo vjerovatno najpopularnije jelo, idealno je za brzu pripremu kada treba pripremiti toplo, hranjivo jelo za više ljudi.

Za supu vam je potrebna mala, muškatna ili hokaido tikva. Ljudi često zaboravljaju, no prvo je operite. Prepolovite je, očistite od košpica, pa polovine narežite na kriške debljine jednog prsta.

 

Sitno nasjeckajte nekoliko česni bijelog luka - omjer je pet debljih česni po tikvi, a jedna tikva prosječne veličine će nahraniti troje do četvero ljudi.

Sitno nasjeckani bijeli luk popržite na malo ulja, posolite s dva prstohvata soli te sklonite s ringle.

Ogulite kriške tikve i narežite na ravnomjerne kockice. Bijeli luk vratite na ringlu i čim opet "zacvrči" dodajte kockice tikve. Pržite dok ne počnu dobijati zlatnu boju.

Prelijte vodom i ostavite da se kuhaju dok posve ne omekšaju. Kada su kockice omekšale štapnim mikserom ih miksajte do teksture glatkog pirea. Neka bude glatko kao baršun.

Za kraj dodajte soli i bibera po želji te vode za željenu gustoću. Neka krem-supa prokuha još jednom i taman kada počne ključati dodajte kašiku kurkume za poseban završni okus.

Neka kuha minutu-dvije nakon čega je spremna za posluživanje.

Za ukras dodajte pržene košpice ili kašičicu vrhnja.

Slatki ćevap

 

Potrebni sastojci: 1,5 kg narandžaste tikve, 200 g šećera, dvije vrećice vanilija šećera, jedan limun (sok od limuna), 300 ml vode.

Postupak pripreme:

Tikvu ogulite, iznutra očistite, operite i posušiti, a potom je izrežite na malo veće kocke.

Kocke tikve staviti u šerpu, pa ih pospite šećerom i vanilija šećerom, sipajte vodu i sok od limuna.

Tikvu duže kuhajte na smanjenoj temperaturi (ne miješati prilikom kuhanja). Kockice trebaju da ostanu cijele.

Slatki ćevap servirati hladan. Možete ga pusuti tečnim pekmezom ili mljevenim orasima.

Od tikve možete pripremiti i hljeb.

Prvo zagrijte rernu na maksimum, a dok se zagrijava pripremite sljedeće sastojke: dvije šoljice zobenog ili integralnog brašna, pola šoljice muscovado šećera, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice sode bikarbone, 2 kašičice cimeta i đumbira, prstohvat soli, 1/3 šoljice bademovog mlijeka, 1/3 biljnog ulja po izboru, 1,5 šoljica pirea od skuhane tikve.

 

Sve sastojke dobro izmiješajte i ulijte u kalup. Pecite sat s time da provjeravate konzistenciju hljeba ubadajući čačkalicu u smjesu svakih pet minuta zadnjih 15 minuta pečenja.

Pečeni hljeb ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa, narežite na kriške i poslužite.