navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti otkrivaju

Kad je najbolje večerati i koju hranu birati za posljednji obrok u danu

Ako jedete i nakon toga vrlo brzo odete na spavanje, neprobavljena hrana velikim djelom ostat će neprobavljena do jutra, zbog usporavanja cjelokupnog metabolizma.

Objavljeno: 12.07.2020. u 22:22
get url
text

Takva navika itekako će utjecati vašu težinu, odnosno vrlo brzo počet ćete se debljati.

Stoga bi, kažu stručnjaci za prehranu, posljednji obrok u danu trebalo uzeti barem dva sata prije odlaska na spavanje.

Osim toga, večera ne bi trebala sadržavati više od 25 posto ukupne dozvoljene dnevne količine kalorija.

Primjera, ako dnevno u tijelo smijete unijeti 1.500 kalorija, večera ne bi smjela sadržavati više od 375 kalorija.

Također, kada jednostavno ne možete izbjeći kasniji obrok, neka on sadrži što manje kiselina, koje su teško probavljive.

Izbjegavajte večernje obroke koji obiluju mesom, žitaricama i mliječnim proizvodima, posebno ako planirate za manje od dva sata otići u krevet.

Pokušajte jesti što je ranije moguće, barem četiri sata prije nego što planirate ići na spavanje i neka obroci imaju što manje škroba.

Večera neka vam se većinom sastoji od svježe kuhanog povrća i malo proteina.

Ako imate naviku u večernjim satima jesti pšenične proizvode s mlijekom ili jogurtom, preporučuje se da tu naviku promijenite, ili barem smanjite količinu koju unosite, jer pšenica (u bilo kojem obliku) je teško probavljiva.

Umjesto toga jedite voće i povrće.

Također, umjesto standardnih žitarica, možete pokušati primjera radi sa integralnom rižom, lećom i ječmom.

Brokula, špinat, kelj, tikvice, šparoge, mrkva i crvene ljute papričice imaju antioksidativno djelovanje, pa se preporučuje njihovo konzumiranje u večernjim satima.

Ovo su, prema nutricionistima, najbolji izbori za večeru:

1. Riba s roštilja ili riba na lešo – losos, tuna, pastrmka, skuša.

2. Sezonsko povrće – sirovo, kuhano na pari, pečeno na roštilju.

3. Rižoto od povrća ili gljiva (bez vrhnja ili sira).

4. Miješano povrće kuhano u woku – buranija, grašak, mrkva, luk, papričice, pomiješano sa pilećim ili purećim prsima (koristite male količine ulja) – povrće treba ostati hrskavo.

5. Grah i leća – supa s malo masnoća.

6. Voće – svježa voćna salata (s malo ili ništa smeđeg šećera), pečene jabuke, kompot od kajsija, ali domaći.