navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetno ukusno

Jeste li probali špagete od tikvica?

Popularni zoodles, ili tjestenina od tikvica, mnogima je omiljena "poslastica". Riječ je o rezancima ili špagetima od tikvica koje se pripremaju od sirovih tikvica.

Objavljeno: 15.04.2023. u 11:48
get url
text
Špageti od tikvica
Špageti od tikvica

Pomoću posebnih kuhinjskih alata ili uz pomoć noža, tikvice se izrezuju na tanke štapiće odnosno rezance. Tikvice pripremljene na ovaj način odlična su zamjena za tjesteninu, posebno za špagete.

Odlični su sa raznim umacima poput pesto umak od bosiljka. Ako volite jednostavnije opcije, odličan odabir je i maslinovo ulje, cherry paradajz i bijeli luk. 

Špageti od tikvica dobro se slažu i sa susamom i čilijem, limunom, puterom i različitim začinskim biljem. 

Kako napraviti špagete od tikvica?

Postoji nekoliko opcija i načina kako možete napraviti špagete od tikvica. Na tržištu su dostupni napredni uređaji koji su specijalizirani za pripremu špageta od povrća, poput električnog spiralizatora. Međutim, znamo da malo ko u svojoj kuhinji ima jedan takav uređaj, pa je zasigurno dobra vijest da postoje mnogo pristupačniji i jednostavniji alati. Jedna takva opcija je mali ručni spiralizator koji se koristi na principu šiljala za olovke.

Ako ne posjedujete niti jedan od navedenih alata, preostaje vam običan kuhinjski nož. Tikvice prepolovite na pola te svaku polovicu narežite po dužini na tanke ploške. Zatim ploške posložite jednu na drugu i režite ih po dužini kako bi dobili rezance. Bez obzira koju metodu odaberete rezultat će biti jednako ukusan