navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Jeste li probali čaj od listova jagode?

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

Objavljeno: 10.04.2023. u 19:32
get url
text
jagode
jagode

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista.

To bobičasto voće prepuno je iznenađenja.

Zanimljivo je spomenuti i da su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen i lišće jagode.

Čaj od lišća jagode stoljećima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.

Čaj od lista jagode možete napraviti na takav način da dvije pune čajne kašike suhih listova jagode prelijte sa 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte tri puta dnevno po jednu šoljicu poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.

Usto, odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jagode sadrže obilje C vitamina te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.