navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Plodovi ljeta

Jeste li ikada pomislili koja je razlika između nektarine i breskve osim što ove druge prekrivaju dlačice

Neki više vole breskve od nektarina jer su sočnije, no drugi se pak stresu od dlačica na kori breskve, pa radije biraju nektarinu... Sve su to lična mišljenja koja se zasnivaju na dojmu, a ne na čvrstim činjenicama. 

Objavljeno: 17.08.2020. u 07:40
get url
text

Nektarina je vrsta breskve, osim što ima glađu kožu u poređenju sa breskvom, piše Goodhousekeeping.

U osnovi, mali regresivni gen dijeli nektarinu od toga da bude breskva.

Breskve su porijeklom iz Kine gdje su ih uzgajali za komercijalne svrhe, a u Sjevernu Ameriku stigle su početkom 19. stoljeća.

U Kaliforniji su od 1940. godine uzgajali nektarine da imaju više mesa i javljaju se varijeteti te je na taj način postala dostupnija širokoj javnosti.

Koža breskve prekrivena je zaštitnim slojem dlačica koju najčešće uklanjamo prilikom pripreme pekmeza ili pripreme pita budući da se prilikom kuhanja i pečenja može stvrdnuti. Koža nektarine je tanja, pa je ona bolji izbor za pripremu tarta ukoliko nemate vremena ni volje guliti je.

Osim toga, nema nikakve razlike.

Na vrhuncu sezone u julu i augustu, iako se mogu pronaći već i u kasno proljeće te ranu jesen, breskve i nektarine imaju sočno meso i sladak okus. I kod jedne i kod druge košpica može biti čvrsta i urasla u meso ili pak labava i lako se odstranjuje.

Obje vrste jednako su ukusne sirove ili pečene i kuhane.

Kod biranja voćke važno ih je pomirisati. Ukusnije voće ima intenzivniji miris.

Zrele breskve mekše su na dodir. Potražite one sa ružičastom i kremasto bijelom ili crvenom bojom, a izbjegavajte one koje su zelenkaste kod peteljke ili su na nekim mjestima natučene.

Evo recepta za tart sa nektarinama:

Prhko tijesto: 350 g oštrog brašna, 90 g šećera, 180 g hladnog maslaca narezanog na kockice, 2 žumanca, naribana korica limuna.

Fil: 4-6 nektarina ili čvrstog voća po želji, sok jednog limuna, 100 g maslaca, 125 g šećera, 1 jaje plus 1 žumanac umućen, 100 g mljevenih badema, 2 kašike oštrog brašna, pola kašičice ekstrakta vanilije, 1/4 šoljice džema od kajsije ugrijanog za razmazivanje.

Postupak pripreme:

Prstima ili u blenderu pomiješajte brašno, šećer i malac. U drugoj posudi žicom umutite žumanca i 4 kašike vode. Postepeno ulijevajte tekuću smjesu u smjesu sa brašnom, dodajte koricu limuna i miksajte kratko dok se tijesto ne počne razdvajati u krpice. Ako treba dodajte još jednu kašičicu vode. Tijesto kratko umijesite, prebacite na radnu površinu posutu brašnom i oblikujte u glatku kuglu.

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Nektarine narežite na kriške, stavite u zdjelu i polijte ih sokom od limuna.

Kako biste napravili kremu (frangipane), izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu kremaste i pjenaste strukture. Dodajte jaja, bademe, brašno i ekstrakt od vanilije, pa dobro promiješajte. Stavite na stranu.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte rashlađeno tijesto u veliki kalup za torte. Pritisnite tijesto uz pleh i uklonite viškove uz rub. Izbockajte ga viljuškom, prekrijte papirom za pečenje i sipajte keramičke kuglice za pečenje ili obični grah kako se tijesto ne bi podiglo za vrijeme pečenja. Pecite 10 minuta, sklonite keramičke kuglice, pa pecite još pet minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Kremu s bademom izlijte u ohlađene kalupe i na nju složite voće. Pecite 20 minuta ili dok krema ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne, pa kriške nektarine premažite ugrijanim džemom od kajsija.

Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite toplo sa sladoledom ili šlag pjenom.