navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci otkrili

Jaja su mnogima omiljena namirnica za doručak, evo kako ih na zdrav način pripremati

Jaja su mnogima omiljena namirnica za doručka, a sastavni su dio i velikog broja drugih jela, te bez njih ne možemo zamisliti prehranu.

Objavljeno: 02.10.2023. u 08:47
get url
text

Mnoštvo je načina pripremanja jala, a sada stručnjaci otkrivaju kako na najzdraviji način pripremiti ih za jutarnji obrok.

Prema istraživanju objavljenom u "The Journal od Nutrition", jaja će najbolje sačuvati svoju hranjivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana.

Kuhanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se i osjećamo sitim.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili druge masnoće, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što svakako nije zdravo.

Spomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje bjelanca i žumanca u vruću, ali ne kipuću vodu i kuhanje do tri minute.

Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so jer će ona uzrokovati razvodnjavanje bjelanca.

Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Također je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko tijelo moglo da iskoristi 91 posto proteina u kuhanim jajima, u poređenju sa samo 51 posto u sirovim jajima.

Smatra se da do ove promjene prilikom varenja dolazi jer toplota uzrokuje strukturne promjene u proteinima jaja.

U sirovim jajima velika proteinska jedinjenja odvojena su jedna od drugih i spojeni u složene, uvijene strukture.

Kada su proteini kuhani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze sa ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuhanom jajetu lakše su za vaše tijelo.

Dakle, kraće i manje vrele metode kuhanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni, u obliku fritate i kuhana (tvrda ili mehka) jaja mogu biti najzdravija za jelo.