navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dermatolog savjetuje

Izgorjeli ste na suncu: Ova dva sastojka iz kuhinje pomoći će da ublažite opekotine

Crvenilo kože nakon sunčanja nije ugodno, a još je gore ako vas zaista peče.

Objavljeno: 30.06.2023. u 08:20
get url
text

Ukoliko vam se to dogodi, možete i sami sebi pomoći uz dva sastojka koja zasigurno imate u kuhinji.

Naime, dermatolozi sugeriraju da vam aloe vera i kokosovo ulje mogu pomoći u ublažavanju opekotina i smanjenju ožiljaka uzrokovanih od previše izlaganja suncu, piše Well and Good.

Međutim, dermatologinja Geeta Yadav, osnivačica FACET Dermatologije, kaže da postoji sposobnost primjene kokosovog ulja u pravo vrijeme.

Ako ga nanesete prebrzo nakon opekotine, mogli biste pogoršati bolnu, natečenu, sprženu kožu zadržavanjem topline. Stoga preporučuje prvo upotrebu aloe vere, a potom kokosovog ulja.

- Masni emolijensi, uključujući kokosovo ulje, mogu začepiti pore, što zauzvrat zadržava toplinu, čineći kožu neugodnom - dodala je.

Dakle, kako možete imati koristi od protivupalnih i antimikrobnih karakteristika kokosovog ulja, a da ne nanesete veću štetu?

Trebate uzeti kokosovo ulje tek kada vam opekotine od sunca potpuno zarastu i kada se koža guli, kao što biste radili s uobičajenom hidratantnom kremom.

- Ako vam je koža primjetno vruća na dodir, previše je vruća da biste nanijeli kokosovo ulje - upozorava Yadav.

To znači da, ako imate bilo kakvih zabrinutosti zbog svoje opečene kože, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashladne aloe vere ili krema za sunčanje.

- Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje ju je koristiti u početku kod opekotina od sunca. Kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijoj fazi oporavka od opekotina, kada se koža guli - kaže Yadav.