navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarski kutak

Iskoristite banane koje duže stoje: Sočni kolač sa grožđicama i orasima

Kupujete banane, ali ih ne stignete sve pojesti, pa ste često primorani jednu, dvije baciti jer istruhnu.

Objavljeno: 23.11.2023. u 14:03
get url
text

Da vam se to više ne bi događalo, predlažemo recept za slatki hljeb, a zovu ga i kolač, u kojem ćete iskoristiti banane koje duže stoje.

Potrebni sastojci: tri zrele banane, 120 g maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 190 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, pola kašičice soli, pola kašičice ekstrakta vanilije, 115 g oraha, 100 g grožđica.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Maslac izvadite iz frižidera i ostavite ga da omekša. Jaja umutite.

Namastite i pobrašnite kalup za hljeb.

U tavi lagano propržiti orahe uz stalno miješanje da ne zagore. Grubo nasjeckajte i ostavite da se ohlade.

U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer. Zgnječite banane viljuškom i dodajte ih u zdjelu zajedno sa dva jaja, miksajući dok se ne sjedine.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte tijestu.

Dodajte i vaniliju i orahe, pa ulijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Pecite 55-60 minuta.

Ostavite u rerni 10 minuta, pa izvadite na rešetku da se ohladi.

Poslužite uz šolju kafe, čaja, soka.