Da vam se to više ne bi događalo, predlažemo recept za slatki hljeb, a zovu ga i kolač, u kojem ćete iskoristiti banane koje duže stoje.
Potrebni sastojci: tri zrele banane, 120 g maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 190 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, pola kašičice soli, pola kašičice ekstrakta vanilije, 115 g oraha, 100 g grožđica.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Maslac izvadite iz frižidera i ostavite ga da omekša. Jaja umutite.
Namastite i pobrašnite kalup za hljeb.
U tavi lagano propržiti orahe uz stalno miješanje da ne zagore. Grubo nasjeckajte i ostavite da se ohlade.
U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer. Zgnječite banane viljuškom i dodajte ih u zdjelu zajedno sa dva jaja, miksajući dok se ne sjedine.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte tijestu.
Dodajte i vaniliju i orahe, pa ulijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Pecite 55-60 minuta.
Ostavite u rerni 10 minuta, pa izvadite na rešetku da se ohladi.
Poslužite uz šolju kafe, čaja, soka.