navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spriječite umoran izgled

Imate podočnjake: Stručnjaci otkrivaju krivce, ali i kako ih se riješiti

Ništa nas ne frustrira toliko kao ogromni tamni podočnjaci zbog kojih izgledamo starije i umorno.

Objavljeno: 31.03.2022. u 11:51
get url
text

U takvim situacijama čak ni makeup puno ne pomaže, no umjesto da se bavite prikrivanjem problema puno je bolje poraditi na uklanjanju njegovog uzroka.

Ovo su uzroci nastanka podočnjaka:

Promijenite prehrambene navike

Obratite pažnju šta jedete i pijete. Slane namirnice i alkohol djeluju na zadržavanje vode u organizmu i natečenost. Njihovim izbjegavanjem brzo će se smanjiti „vrećice“ ispod očiju i otečenost cijelog područja. Uz to, izbjegavanjem slane hrane i alkohola na duže staze sigurno će se stesati i linija, pa je to još jedan dobar razlog da u prehranu uvedete više voća i povrća i puno zdrave tekućine.

Ne trljajte oči

Trenje koje nastaje pri trljanju očiju može uzrokovati nastanak tamnih mrlja, odnosno pigmentaciju kože oko očiju. Uz to, na taj način koža postaje i crvena, pa ćete izgledati kao da ste plakali.

Spavajte na jastuku

Ako spavate na ravnom velika je mogućnost da će se višak vode u organizmu nakupiti i u području očiju te ćete se probuditi podbuhli. Poduprite se jastukom kako bi cirkulacija bolje radila i smanjila otečenost oko očiju.

Važna je zaštita

S godinama koža prirodno postaje tamnija oko očiju, pa kako bi preduhitrili gene, ali i štetan utjecaj vanjskih faktora (sunce, hladnoća, vjetar, snijeg...) zaštitite kože kvalitetnom kremom sa zaštitnim faktorom (najmanje 30) čak i zimi.

Izbjegavajte direktan kontakt s očima. Sunčeve zrake mogu dodatno potamniti pigmentacije oko očiju, što podočnjake čini još uočljivijim i ružnijim.

Prstenjak kao makeup alat

Ako nanosite korektor ili puder na lice prstima, činite to prstenjakom, jer je najslabiji od svih prstiju i najnježnije nanosi teksturu, posebno kada je u pitanju osjetljivo područje oko očiju. Što manje "stresa" na ovom području to bolje.

Hladne obloge od vrećica čaja

Ako ste taman završili s ispijanjem čaja iskoristite priliku i stavite iscijeđenje vrećice na 10 minuta u frižider, pa ih nanesite na kapke. Zavalite se u naslonjač, dignite noge na jastuk (radi bolje cirkulacije) i odmarajte 15-tak minuta. Najidealni su zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otekline, a biljni čajevi poput kamilice sadrže tvari koje smiruju upalu i crvenilo.

Kupite kremu sa retinolom

Koža oko očiju vrlo je tanka i osjetljiva, pa joj je potrebna ciljana njega. Kreme na bazi vitamina C i K posvijetlit će tamne krugove, retinol će „obrisati“ sitne bore oko očiju, a kofein i krastavci kao glavni sastojci u kremama prirodni su borci protiv natečenosti. Ne odustajte od krema jer nekima treba barem dvije, tri sedmice da se pokaže njihovo pravo djelovanje.

Nabavite neti-pot

Izrazito tamni podočnjaci mogu biti posljedica alergija, posebno na gluten. No, i sezonske alergije na polen ili druge alergene mogu uzrokovati nastanak podočnjaka, pa je neti-pot, posudica za ispiranje nosa, vaš saveznik u održavanju higijene nosa što će smanjiti posljedice alergija.

No, trajni izraženi podočnjaci razlog su da odete kod ljekara ili dermatologa. Osobe s alergijama često imaju manjak vitamina B6, B12 ili folne kiseline, bitnih za metaboličke funkcije i stvaranje krvnih zrnaca, što se na kraju reflektira na licu.

Obavezno skidajte makeup

Ne postoji nijedan dobar izgovor da na kraju dana ne skinete temeljito makeup s očiju. I najmanji ostatak šminke na koži može izazvati iritacije te potaknuti cirkulaciju na to područje, a time i otečenost.

Zamrznite kašike za jutarnji tretman

Uzmite dvije metalne kašike, smočite ih pod mlazom vode i odmah stavite u zamrzivač. Ujutro ih izvadite i stavite okrugli dio kašike na kapke barem na pet minuta prije nego što se počnete spremati na posao. Hladnoća će smanjiti otečenost i relaksirati osjetiljivo područje oko očiju.