navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za ljubitelje slatkog

Hurmašice na drugačiji način - punjene orasima, pa zarolane

Volite hurmašice, predlažemo da ih ovog puta pripremite na drugačiji način - napunite ih orasima i zarolajte. 

Objavljeno: 22.08.2023. u 07:47
get url
text

Recept za tijesto: dva jaja, 10 kašika šećera, 220 g omekšalog maslaca, 20 kašika brašna, jedan prašak za pecivo.

Fil: 300 g oraha, jedna kašika kakaa, dva fildžana šećera, jedan pun fildžan mlijeka.

Agda: 35 kašika šećera i 600 ml vode.

Postupak pripreme:

Prvo pripremate tijesto. Dobro umutite jaja i šećer, pa dodajte maslac i na kraju prosijano brašno i prašak za pecivo da dobijete fino tijesto kao i za obične hurmašice. Tijesto podijelite na dva dijela i stavite u frizider bar 20 minuta.

Dok se tijesto hladi pripremite fil tako da u mljevene orahe dodate kakao, šećer i mlijeko pa sve fino sjedinite.

Za agdu stavite šećer i vodu da prokuha, pa ohladite.

 

Uzmete jedno tijesto i razvaljajte ga na papiru za pečenje u pravougaonik (cca 28x38cm), a zatim pažljivo nanesite pola fila i ravnomjerno rasporedite po tijestu.

Dužu ivicu zarolajte unutra pomažući se papirom za pečenje.

Formirani rolat umotajte u papir za pečenje i stavite u zamrzivač dok pripremate drugi rolat na isti način.

Nakon 15-ak minuta rolat izvadite iz papira i tankim nožem sa sijecite kolutiće širine od oko centimetar i po.

Redajte ih namašćen veliki pleh dimenzija 30x40.

Rolane hurmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 25 minuta.

Pratite ako brzo počnu rumeniti smanjiti temperaturu jer trebaju ostati svijetle da bi boje došle do izražaja.

Pečene rolane hurmašice zalijte mlakom agdom, ostavite da upiju šerbe, pa poslužite.