navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljeto na trpezi

Hladni desert koji će vas osvježiti: Jagode, keksi i sir iz tegle

Potrebni sastojci: 100 g keksa po vašoj želji, usitnjenih, 400 g jagoda, opranih, bez peteljki, jedna kašika tekućeg meda, prstohvat crnog bibera, jedna kašika nasjeckane svježe limete, listići nane za ukras, naribana korica i sok od pola limuna, 175 g mascarponea ili nekog drugog kremastog sira, jedna kašika šećera u prahu, 300 ml umućenog vrhnja.

Objavljeno: 23.06.2023. u 07:51
get url
text

Postupak pripreme:

Narežite dio jagoda na četvrtine, stavite ih u zdjelu i lagano zgnječite viljuškom ili kratko umiksajte. Umiješajte med. Stavite i preostale jagode pa sve promiješajte. Dodajte biber, nanu, naribanu koricu i limunov sok po želji. Ostavite da se sve upije.

Mikserom umutite mascarpone ili neki drugi kremasti sir dok ne postane gladak, dodajte šećer u prahu i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte umućeno vrhnje i nastavite miksati dok se ne zgusne.

Spojite sastojke. Sipajte sloj mrvica od keksa na dno četiri staklene tegle s poklopcem pa ga poravnajte kašikom. Sljedeći sloj je pjena od kolača od sira, a zatim sloj jagoda.

Ponovite slaganje i na vrh stavite sloj pjene, pazeći da ostavite dovoljno mjesta za ukras i poklopac tegle.

Ukrasite polovinom jagode i listićima nane.

Neka odstoji u frižideru barem sat prije posluživanja.