navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Evo kako konzumiranje masne hrane može pogoršati stres

Istraživači su otkrili da konzumiranje masne hrane tokom stresnih perioda može ugroziti oporavak tijela od posljedica stresa.

Objavljeno: 15.12.2023. u 15:55
get url
text

Konzumacija masne hrane prije mentalno stresne epizode može smanjiti protok krvi kroz mozak i uzrokovati lošiju vaskularnu funkciju kod odraslih.

Istraživači su grupi mladih, zdravih odraslih osoba dali po dva kroasana sa maslacem za doručak i zatim im dali da rješavaju zadatke mentalne aritmetike, povećavajući brzinu i upozoravajući ih kada bi dali pogrešan odgovor.

Eksperiment je osmišljen kako bi simulirao svakodnevni stres sa kojim bi se osobe inače mogle nositi na poslu ili kod kuće.

- Kada smo pod stresom, u tijelu se događaju različite stvari, ubrzavaju se otkucaji srca i raste krvni pritisak, šire se krvne žile i povećava protok krvi u mozak. Također znamo da elastičnost naših krvnih žila, što je mjera vaskularne funkcije, opada nakon psihičkog stresa - rekla je za Daily Mail autorica studije Rosalind Baynham sa Univerzitetu u Birminghamu.

No, pokazalo se da konzumiranje masne hrane u stresnim situacijama, poput korasana koje su dobili ispitanici, smanjuje vaskularnu funkciju za 1,74 posto. Baynham je dodala da, prema prethodnim istraživanjima, smanjenje vaskularne funkcije od jedan posto dovodi do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 13 posto.

- Važno je da smo pokazali da je ovo oštećenje vaskularne funkcije trajalo čak i duže kada su naši sudionici pojeli kroasane - rekla je Baynham.

Istraživači su također otkrili da konzumiranje masne hrane ima negativan učinak na raspoloženje tokom i nakon epizode stresa.

- Promatrali smo zdrave osobe u dobi od 18 do 30 godina i primijetili smo značajnu razliku u tome kako se njihova tijela oporavljaju od stresa kada jedu masnu hranu - rekla je profesorica Jet Veldhuijzen van Zanten.