navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dom mladih

Emina Husedžinović Ibrahimović slavi 25 godina rada revijom na kojoj će predstaviti četiri nove kolekcije

Bosanskohercegovačka dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović, koja je već 25 godina jedna od nosioca modne scene u našoj zemlji, u petak u sarajevskom Domu mladih u 20 sati predstavit će novu kolekciju iz ciklusa "Secesija VIII".

Objavljeno: 14.11.2023. u 10:41
get url
text

Ova kolekcija se sastoji od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti, povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

Kolekcije "Maska III - Emocije", "Transformacije i modifikacije", "Bosanske kraljice II" te "Bosanska baština i moda" sigurno će osvojiti simpatije ljubitelja mode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nove kreacije Emine Husedžinović Ibrahimović nosile su modeli Lara Sutović i Ejla Prguda, koje su pozirale fotografu Mladenu Blagojeviću, a za makeup bile su zadužene Melisa Ćurić i Šejla Ćurić.

Reviju u Domu mladih organizira udruženje "Urban-Etno" koje postoji od 2004. godine, a osmi put organizuje samostalni projekat "Secesija", koji je podržan od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Fondacije za scensku i likovnu umjetnost.

 Emina Husedžinović Ibrahimović

Emina je poznata kao kreatorka koja ne odstupa od svoje vizije mode i, samim tim, njen rad ostaje autentičan. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Slojevitost simboličkih nivoa koje prepoznajemo u nazivima kolekcija "Maska III- Emocije", intenzivnim monokromatskim bojama modela asocira različite osjećaje, "Transformacije i modifikacije" koja ima za cilj da od jednog odijevnog predmeta nastaje drugi.
"Bosanska baština i moda" i "Bosanske kraljice II" kroz svoj opus provlači tradicionalne konstrukcijske forme i načine ručnog ukrašavanja odjeće.

- U kolekciji "Maska III Emocije" modeli su tematski povezani terminom maska koja u ovom slučaju predstavlja pokrivalo za glavu u obliku vela. Bijeli model nas asocira na čistoću i nevinost, ružičasti na veselje, žuti na ljubomoru, crveni na ljubav, zeleni nas relaksira, a crna kao najelegantnija boja podsjeća nas na smrt. Modeli su povezani sa pokrivalom za glavu i 3D instalacijama u vidu modnih dodataka. Moda je jedan od najvažnijih društvenih i gospodarskih fenomena našeg vremena, stoga je ona jedan od najosnovnijih pokazatelja "ukusa epohe", koji je temelj estetskog i kritičkog vrednovanja historijskog razdoblja. Moda pripada ljudima. Ona oslikava ono što jesmo, s njom poručujemo ono što želimo biti - kaže Emina Husedžinović Ibrahimović.

Naša uspješna kreatorka ističe da je osnovna razlika između savremene mode u odnosu na tradicionalnu iz 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini u konstrukciji.

- Konstrukcija je bila zasnovana na geometrijskim formama, a sad se primjenjuje konstrukcija koja je zasnovana na visoko sofisticiranim inženjerskim proračunima. Modni dizajn je primijenjena umjetnost jer modni dizajner-kreator, koristeći se likovnim elementima i estetskim principima, izražava svoje osjećaje i stvara originalnu harmoničnu i estetski vrijednu kreaciju. Inspiracija za kolekciju pod nazivom "Transformacije i modifikacije" je u transformaciji forme odijevnog predmeta, daje efekt da se jedan model transformiše u drugi. Dvije kolekcije pod nazivom "Bosanske kraljice II" te "Bosanska baština i moda", koje donose glamur i raskoš, koji je primjenljiv kroz sve historijske faze modifikacije etnološkog kostima kroz koje je naša zemlja prolazila. Ove kolekcije ukazuju na neminovnost promjene, vječno balansiranje između utjecaja u oblačenju Istoka i Zapada, nezaustavljivi proces smjene vlasti, kao i izmjene načina odijevanja i običaja. Ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode, koja naglašava krhost ljudske egzistencije, ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, akcentirani su i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza u paleti boja od svijetlo ružičaste do crne osvježenoj crvenom i tamno zelenim tonovima - kaže na kraju Husedžinović Ibrahimović.