navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje i dobra linija

Doručak koji topi kilograme, važno je samo pridržavati se jednostavnog pravila

Svi dobro znamo koliko je doručak važan za dobro zdravlje, ali i dobru liniju.

Objavljeno: 30.04.2023. u 17:35
get url
text

Ako nam je prvi obrok u danu bogat proteinima i vlaknima imat ćemo više energije, a manju potrebu za slatkišima. Nutricionisti tvrde da je odabir zdravih namirnica za doručak jedan od najefikasnijih načina za gubitak težine jer nam smanjuje želju za grickalicama prije ručka.

Izbjegavajte prerađeni šećer

Nije novost da treba izbjegavati prerađeni šećer, ali je jako važno da ga ne unosimo u prvom obroku u danu. Važnost izbjegavanja rafiniranog šećera nije nikakva tajna, no to je posebno važno kada je riječ o doručku kojem je cilj da vas napuni hranjivim tvarima za nekoliko sljedećih sati.

- Uz čokoladne krosane i buhtle samo ćete ući u začarani krug žudnje za slatkišima jer se prvo podiže nivo šećera u krvi koji potom naglo pada i organizam počinje tražitinovu dozu - objašnjava nutricionistica Tammy Lakatos. 

Svako jutro doručkujte u isto vrijeme

Uspostava rutine doručkovanja u isto vrijeme jako je važna i za zdravlje i za liniju.

- Ako znate da će vam prerani doručak uzrokovati glad i nervozu već prije podneva, pričekajte sat vremena prije jela - kaže nutricionistica. 

Izbjegavajte pretjerano posoljenu hranu

Ako želite smršati, jako je važno da izbjegavate hranu s visokim udjelom soli. Istraživanja su pokazala da upravo ona pojačava žudnju za većim količinama hrane.

Konzumirajte namirnice bogate proteinima

Nutricionistica tvrdi da su proteini ključni za smanjenje tjelesne težine jer pomažu u topljenju masnoća i jer potiču osjećaj sitosti.

- Proteini održavaju stabilan nivo šećera u krvi uslijed čega se smanjuje potreba za slatkim ili slanim. Dobar izvor proteina za doručak su jaja, kravlji sir, grčki jogurt i tofu - ističe Lakatos.

Popijte dvije čaše vode čim ustanete

Ispijanje dvije čaše vode odmah nakon ustajanja iz kreveta prije doručka smanjuje osjećaj gladi, a samim tim i potrebu za nezdravim namirnicama.

- Voda na prazan želudac jako dobro djeluje na čitav organizam jer ga budi i stvara osjećaj svježine. Također, utječe na to da imamo manju želju za šećerom i ugljikohidratima - objasnila je nutricionistica, objavio je Story.hr.