navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Imate ga u kuhinji

Dodajte ovaj sastojak kafi i probavni trakt će vam biti zahvalan

Mnogi dan ne mogu početi bez kafe, a stručnjaci sada otkrivaju recept kako ovaj najpopularniji napitak učiniti zdravijim za probavni trakt.

Objavljeno: 05.10.2023. u 07:55
get url
text

- Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta "loših" bakterija - kaže Joseph Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta, prenosi revyuh.com.

Naglasio je da se sve te dobrobiti mogu dodati kašikom kakao praha u šoljicu kafe.

Naime, kada je riječ o probavi, kafa i kakao imaju posebne prednosti.

Odrasli bi trebali ciljati na 25 do 38 grama kakaovih vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem kašike ili dvije kakaa u prahu u jutarnju šoljicu kafe.

Ali pritom pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac, jer to može potaknuti lučenje želučane kiseline, a samim tim i bolova u želucu.

Zato prvo nešto pojedite, a onda popijte šoljicu kafe, obogaćenu jednom do dvije kašike kakaa.

Vaš probavni trakt će vam biti zahvalan.