navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogi to rade

Dijetetičarka objasnila: Zašto ostatke hrane ne treba čuvati u aluminijskoj foliji

Ostaci hrane u frižideru obično mogu trajati tri do četiri dana ako su dobro zatvoreni i pohranjeni.

Objavljeno: 15.08.2021. u 17:30
get url
text

Za većinu osoba prekrivanje tanjira aluminijskom folijom i stavljanje u frižider najbrži je i najjednostavniji način spremanja hrane. No, to je, kako ističu stručnjaci, ujedno i način da se izložite opasnosti.

Kao što je nama potreban zrak za disanje, bakterije ga koriste za množenje.

Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillusa cereusa, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuhanja.

Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije mogu brzo narasti.

Korištenje aluminijske folije za prekrivanje hrane ponekad može predstavljati isti rizik jer ne uklanja u potpunosti hranu sa zraka.

- Kad je zrak prisutan, bakterije brže rastu, pa je nužno nabaviti odgovarajuće spremnike za pohranu hrane i na pravilan način je čuvati - kaže dijetetičarka Lindsay Malone.

Njeno zlatno pravilo za pakiranje ostataka obroka je da ih uvijek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili razvoj bakterija u hrani.

Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni rastu bakterija.

Na kraju Malone je dala savjet - bacite svu hranu koja je stajala duže od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.