navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogima omiljen

Danas je međunarodni dan hamburgera: Evo kako pripremiti ovu sočnu deliciju

Svake godine 28. maja obilježava se Međunarodni dan hamburgera u čast ovom popularnom sendviču.

Objavljeno: 28.05.2021. u 14:26
get url
text

Porijeklo neodoljive delicije, koju većina voli, nije potpuno poznato. Prema nekim teorijama, nastao je u njemačkom Hamburgu po kojem je dobio i ime, dok je po nekim pričama začetnik hamburgera stanoviti Louis Lassen, koji je u Americi davne 1900. godine svojim gostima, s ciljem da im pripremi nešto brzo i fino, posluživao domaće juneće meso s u vrućem mekom pecivu.

Dok su nekad hamburgere uglavnom jeli radnici industrijskih tvornica, danas je postao prava gurmanska poslastica i omiljeni zalogaj za sve ljubitelje dobre hrane.

Prepoznatljiv je diljem svijeta, a pronalazimo ga u bezbrojnim varijantama s maštovitim začinima i sastojcima.

Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, sigurno je da je osnovica svakog dobrog hamburgera dobar komad mesa i umak koji će spojiti sve okuse.

Zanimljive činjenice o hamburgeru:

Neki tvrde da je ime hamburger evoluiralo iz grada Hamburga u Njemačkoj. Također, prvi hamburger napravljen je od hljeba, a ne peciva. Prvi hamburger je navodno napravio Louis Lassen koji je 1900. godine svojim radnicima posluživao sendviče od govedine, što je dovelo do današnjeg hamburgera.

U Seymouru, u američkoj državi Wisconsin, postoji Hamburger Hall of Fame, odnosno muzej hamburgera.

Najveći svjetski hamburger stvoren je u Las Vegasu, a zvao se Quadruple Bypass Burger. Upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najkaloričniji hamburger u historiji.

Burgeri se najviše jedu u Americi, a stručnjaci kažu da ih Amerikanci pojedu oko 13 milijardi godišnje. Poređenja radi, to bi bilo kao da njima 32 puta opašete Zemlju oko Ekvadora.

Kralj rock'n'rolla, Elvis Presley bio je veliki ljubitelj hamburgera. On je tokom svojih turneja obilazio što je više mogao fast food restorana s hamburgerima, jer im jednostavno nije mogao odoljeti.

Šta je potrebno za sočan hamburger?

Najvažnija stvar u hamburgeru je kvalitetno i sočno meso. To ne mora biti samo govedina, već i piletina, pa čak i riba.

Drugi važan sastojak je bijelo pecivo, prozračno i meko, po mogućnosti da ste ga kod kuće ispekli, a kupili u trgovini.

U pravom hamburgeru hljeb ne bi trebao biti glavni izvor okusa, on samo nadopunjuje jelo, baš kao i umak i svježe povrće.

Svjetski majstori roštilja i kuhari ustanovili su da je put do idealnog sočnog hamburgera dodavanje majoneze mesu prije pečenja. Idelna doza su dvije kašike majoneze na jedan kilogram mljevenog mesa.

Tajna leži u tome što će majoneza spriječiti da pečenje na roštilju isuši meso u bilo kojoj količini, a pri tome neće ni na koji način ugroziti miris i okus mesa, čak naprotiv.

Potrebni sastojci: 2 brioche peciva, 320 g mljevene junetine, 1 žlica otopljenog maslaca, 2-3 kriške malo masnijeg suhog mesa, 2 listića sira, 4 kašike majoneze, 4 kašike kečapa, 1 kašika kiselog vrhnja, 2 lista zelene salate, 1 paradajz, 1 glavica crvenog luka.

Postupak pripreme:

Meso podijelite na dva jednaka dijela. Rukama oblikujte pljeskavicu tako da meso ostane rahlo. Pljeskavica bi trebala biti debela oko dva centimetra. Posolite ih i pobiberite s obje strane i pustite da odstoje dok radite dodatke za burger.

U posudu od kiselog vrhnja ubacite majonezu i kečap i sve dobro izmiješajte te stavite sa strane.

Listove zelene salate operite i obrišite. Paradajz operite, obrišite i narežite na kolutove debljine oko pet milimetara.

Crveni luk također narežite na krugove iste debljine kao i paradajz.

Na vatru stavite grill tavu i dobro je zagrijte. Kad je zagrijana dodajte malo ulja i smanjite vatru na srednje jaku.

Pecite pljeskavice i pored njih dodajte suho meso. Suho meso pecite otprilike minutu. Sklonite suho meso i stavite narezani luk.

Pljeskavice s jedne strane pecite četiri minute za srednje pečeni hamburger. Premažite ih otopljenim maslacem. Stavite na svaku jedan list sira te ih poklopite kako bi se sir sjedinio s mesom.

Zatim na svaku stavite po jedan list sira gauda te ih poklopite manjom zdjelom ili poklopcem da se sir dobro sjedini s mesom.

Kada je luk gotov izvadite ga. Nakon što su luk i pljeskavica gotovi, kratko popržite pecivo. Oba dijela peciva namažite umakom, a na donji stavite salatu. Zatim stavite pljeskavice, a na njih prepečeno suho meso.

Na suho meso stavite paradajz i prepečeni crveni luk. Poklopite gornjim dijelom peciva.

Ostale začine i dodatke možete dodati po želji.