Nedostatak ovog minerala u organizmu, prema riječima ljekara, uzrokovat će: nemogućnost pokretanja mišića, grčevi u trbuhu, nadutost, nepravilan rad srca, učestalo mokrenje, nizak krvni pritisak, depresija, anksioznost ili zbunjenost.
Namirnica s puno kalija ima na svakom koraku te ga nije teško dovoljno unositi samo putem prehrane.
Kako biste spriječili gubitak ovog minerala, preporučuje se jesti sljedeće namirnice:
- Banane - jedna banana srednje veličine ima oko 400 miligrama kalija.
- Krompiri - jedan krompir srednje veličine s korom ima oko 600 miligrama kalija.
- Nemasni jogurt - jedna čaša jogurta ima oko 580 miligrama kalija.
- Mlijeko - čaša nemasnog mlijeka ima oko 350 miligrama kalija.
- Bijeli grah - šoljica graha ima oko 580 miligrama kalija.
- Špinat - šoljica kuhanog špinata sadrži 839 miligrama kalija.
- Leća - pola šoljice kuhane leće ima oko 370 miligrama kalija.
- Grožđice - četvrtina šoljice grožđica ima 250 miligrama kalija.
- Dinja - šoljica dinje ima oko 430 miligrama kalija.
- Brokula - šoljica kuhane brokule ima oko 460 miligrama kalija.
Kalij u mesu i ribi:
- Piletina - 85 grama pilećih prsa ima oko 218 miligrama kalija.
- Tuna - 85 grama konzervirane tune ima oko 200 miligrama kalija.
- Losos - 85 grama lososa ima oko 326 miligrama kalija.
Hrana s najmanje kalija je:
- Voće - jabuke, grožđe, mandarine, breskve, ananas, šljive, kruške, borovnice, lubenica, jagode i maline.
- Povrće - brokula, kupus, mrkve, kelj, celer, patlidžan, salata, luk, grašak, paprike, tikvice, šparoge, krastavac i kukuruz.
- Hljeb - koji nije od punog zrna.
- Riža, tjestenina, kafa i čaj.