navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važan element

Čuva srce i mozak, regulira pritisak: Nedostaje vam kalija, ove namirnice obiluju mineralom

Kalij je jako važan element za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Odgovoran je za reguliranje krvnog pritiska, prijenos živčanih signala, pravilan rad srčanog mišića, reguliranje ravnoteže tjelesnih tekućina.

Objavljeno: 09.06.2022. u 17:23
get url
text

Nedostatak ovog minerala u organizmu, prema riječima ljekara, uzrokovat će: nemogućnost pokretanja mišića, grčevi u trbuhu, nadutost, nepravilan rad srca, učestalo mokrenje, nizak krvni pritisak, depresija, anksioznost ili zbunjenost.

Namirnica s puno kalija ima na svakom koraku te ga nije teško dovoljno unositi samo putem prehrane.

Kako biste spriječili gubitak ovog minerala, preporučuje se jesti sljedeće namirnice:

- Banane - jedna banana srednje veličine ima oko 400 miligrama kalija.

- Krompiri - jedan krompir srednje veličine s korom ima oko 600 miligrama kalija.

- Nemasni jogurt - jedna čaša jogurta ima oko 580 miligrama kalija.

- Mlijeko - čaša nemasnog mlijeka ima oko 350 miligrama kalija.

- Bijeli grah - šoljica graha ima oko 580 miligrama kalija.

- Špinat - šoljica kuhanog špinata sadrži 839 miligrama kalija.

- Leća - pola šoljice kuhane leće ima oko 370 miligrama kalija.

- Grožđice - četvrtina šoljice grožđica ima 250 miligrama kalija.

- Dinja - šoljica dinje ima oko 430 miligrama kalija.

- Brokula - šoljica kuhane brokule ima oko 460 miligrama kalija.

Kalij u mesu i ribi:

- Piletina - 85 grama pilećih prsa ima oko 218 miligrama kalija.

- Tuna - 85 grama konzervirane tune ima oko 200 miligrama kalija.

- Losos - 85 grama lososa ima oko 326 miligrama kalija.

Hrana s najmanje kalija je:

- Voće - jabuke, grožđe, mandarine, breskve, ananas, šljive, kruške, borovnice, lubenica, jagode i maline.

- Povrće - brokula, kupus, mrkve, kelj, celer, patlidžan, salata, luk, grašak, paprike, tikvice, šparoge, krastavac i kukuruz.

- Hljeb - koji nije od punog zrna.

- Riža, tjestenina, kafa i čaj.