navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Često ga ignorišu i pacijenti i ljekari: Ovo su bolesti kojima je umor glavni simptom

Samostalan simptom umora najčešće ne govori ništa oboljelima, ali ni ljekarima, nego se mora gledati u kontekstu pojave drugih simptoma. No, umor također može dolaziti u različitim varijacijama – oboljela osoba može ostavljati osjećaj da nije dovoljno naspavana, može osjećati da ne može dugo vježbati kao nekada ili osjećati manjak energije tokom dana.

Objavljeno: 10.05.2020. u 20:21
get url
text

Osoba se može osjećati i emocionalno i psihički umorno, što može biti posljedica stresa.

Evo nekoliko bolesti kojima je umor glavni simptom:

Usporeni rad štitnjače

Štitnjača kontrolira ne samo nivo energije, već i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi sa štitnjačom nisu neubičajeni, a ubraja se među dvije glavne bolesti zbog kojih se pojavljuje umor. Uz umor, simptomi usporenog rada štitnjače su: zatvor, debljanje, suha koža, česti osjećaj hladnoće...

Adrenalni umor

Iako nije toliko čest kao usporeni rad štitnjače, adrenalni umor drugo je najčešće oboljenje koje uzrokuje umor. Uz njega se pojavljuje vrtoglavica, gubitak kilograma, proljev i hiperpigmentacija, odnosno pojavljuju se fleke na koži koje su tamnije od kože.

Sindrom hroničnog umora

Ovaj sindrom čini skoro svaki zadatak vrlo izazovnim, a ponekad nemogućim - od odlaska na posao do kućanskih poslova. Baš zbog toga oko 25 posto oboljelih vezani su uz kuću.
Uz umor, pojavljuje se bol, upale, pa čak i maglovito razmišljanje.

Anemija

Anemija se pojavljuje jer u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija koje prenose kisik. Uz umor, anemija potiče vrlo jake menstruacije, pojavu polipa, kao i nedostatak vitamina B12. Vrlo blijeda koža, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavice, kao i lomljivi nokti također su simptomi anemije.

Dijabetes

Umor je čest simptom dijabetesa, a jaka žeđ i česta urinacija jednako tako su simptomi dijabetesa. Razlog tome je što tijelo pokušava održavati nivo glukoze u krvi, što ostavlja osjećaj premorenosti.

Klinička depresija

Kod kliničke depresije, loša volja i jak umor glavni su simptomi. Oboljeli često nemaju snage ni volje izaći iz kreveta, a kamoli obavljati svakodnevne obaveze. Uz to, tuga, gubitak apetita, kao i problemi sa koncentracijom simptomi su kliničke depresije.

Endokarditis

Endokarditis, odnosno upala ili infekcija srca također može izazvati umor. Kod ovog se oboljenja, pojavljuje i groznica, kao i što osobu često “prolaze žmarci”.

Apneja

Apneja sprečava kvalitetan san jer i do minute možemo biti bez zraka te zbog toga možemo osjećati manjak energije tokom idućeg cijelog dana. Glasno hrkanje isto je simptom apneje, a uz pomoć partnera možete “dijagnosticirati” radi li se o apneji.