navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prevencija bolesti

Ako imate više od 40 godina, trebali biste redovno jesti ove namirnice

Kako starimo, tijelo sve više treba određene hranjive tvari kako bi normalno funkcioniralo, a najlakši način je dobivanje takvih tvari prehranom. Redovno konzumiranje određenih namirnica može doprinijeti općem zdravlju, dobrobiti i živahnom načinu života. Ovo su neke od namirnica koje bi žene u četrdesetima trebale redovno konzumirati.

Objavljeno: 31.01.2024. u 08:00
get url
text

Brokula

Ovo ukusno povrće postaje moćni saveznik u četrdesetima. Prepuno je kalcija, vitamina K i spojeva koji utječu na sprječavanje razvoja raka. Brokula podupire gustoću i snagu kostiju, piše Index.

Losos

Losos osigurava esencijalne omega-3 masne kiseline, ključne za zdravlje srca, smanjenje upale i kognitivnu podršku. U svoju prehranu biste ga trebali uključiti barem dva puta sedmično kako bi pozitivno utjecao na promjene raspoloženja i kognitivne funkcije povezane s hormonalnim promjenama. 

Avokado

Bogat nezasićenim mastima i vitaminom E, avokado utječe na zdravlje kože, borbu protiv suhoće kože i održavanje elastičnosti. Možete ga jesti u salatama, smoothiejima ili na nekoliko ukusnih načina za doručak. On je ukusna i hranjiva namirnica koja će vas držati sitima sve do ručka.

Kvinoja

Kvinoja je odličan izbor za sve žene koje u svoju prehranu žele dodati više proteina. Ova žitarica sadrži mnoštvo esencijalnih aminokiselina i visoki udio vlakana, podržava zdravlje mišića te pomaže probavi i u kontroli težine. Odlična je za jesti u salatama, varivima ili kao bogat prilog jelima. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je antioksidansa. Ovo ukusno voće pomaže kod oksidativnog stresa, podržava zdravlje srca, kognitivne funkcije i snagu imunološkog sistema.

Grčki jogurt

Kako starimo, sve je važnije održavati zdravlje crijeva, a grčki jogurt je odličan izbor pun probiotika. Korisne bakterije u grčkom jogurtu podržavaju zdravlje crijevnog mikrobioma, pomažu pri normalnoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari. 

Zeleno lisnato povrće

Hormonalne promjene u četrdesetima mogu utjecati na nivo energije, zbog čega je važno unositi dovoljno željeza. Zeleno lisnato povrće bogato je hranjivim tvarima i pruža veliku dozu željeza i esencijalnih vitamina. Kada se ove namirnice uvrste u prehranu, prirodnim putem podržavaju održivu energiju tokom dana.