navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Oftalmolog

Ahmetbegović-Pjano: Kako zaštititi oči od sunca, na šta obratiti pažnju pri kupovini naočala

Sunčeve zrake sadrže ultraljubičaste UVA i UVB zrake koje mogu naštetiti oku. Zbog toga je vrlo važno oči, kao i kožu, adekvatno zaštititi od tih utjecaja.

Objavljeno: 09.07.2023. u 08:18
get url
text

Prema riječima prim. doc. dr. med. sci. Melise Ahmetbegović-Pjano, oftalmologa, sunce može izazvati površinske bolesti na očima, potaknuti brži nastanak katarakte i oštetiti makulu koja je odgovorna za našu centralnu vidnu oštrinu.

- Da bi se to sve spriječilo, oči se moraju štititi sunčanim naočalama koje je poželjno nositi, ne samo ljeti, nego i u zimskom periodu kada je sunčano. Naočale više nisu modni detalj, kako je to nekada važilo, nego zaista potreba koju treba ozbiljno shvatiti - ističe Ahmetbegović-Pjano.

Prim. doc. dr. med. sci. Melisa Ahmetbegović-Pjano

No ne štite adekvatno sve sunčane naočale. Mnogima, prilikom kupovine ovog aksesoara, pored cijene, najvažnije je kako im naočale stoje, te koje su boje i brenda.

- Prilikom izbora sunčanih naočala, treba razmisliti i o nježnoj koži oko očiju koju također treba zaštititi od opekotina i bora. Zato prednost treba dati širim naočalama, u idealnom slučaju one trebaju biti poravnate sa obrvama. Osim toga, treba obratiti pažnju na kvalitet stakala, a da su kvalitetna najbolje ćete saznati iz specifikacije koju vam trgovac, optičar treba ponuditi. Najbolje štite stakla koja imaju 100-postotnu zaštitu od UVA i UVB zraka - pojašnjava Ahmedbegović-Pjano.

Kaže kako su mnogi u zabludi da "tamnije naočale bolje štite".

- Nje uvijek tako, i svjetlije naočale, ako u svojoj specifikaciji imaju dobru zaštitu od štetnih sunčevih zraka, bit će odlične - dodala je doktorica.

Objasnila je razliku između polariziranih i naočala koje štite od UV zraka. Kaže kako ljudi često brkaju ta dva termina.

- Polarizirane naočale štite od sunčevih zraka koje se reflektuju na određenoj površini. Ljeti je to refleks na vodenoj površini, a zimi na snijegu. No treba znati da sama polarizacija ne uključuje i zaštitu od UV zraka, pa ako želite da se potpuno zaštitite, uz polariziranost, naočale koje kupujete u svojoj specifikaciji trebaju sadržavati i zaštitu od UV zraka - navela je Ahmetbegović-Pjano.