navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kolekcija "Idoli"

Adnan Hajrulahović Haad među 40 dizajnera na Sedmici mode u Torinu

"Idoli" kolekcija 40 afirmisanih i neafirmisanih, modnih dizajnera sa Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija) predstavlja svoje radove na prvoj online Sedmici mode u Torinu od 3. do 9. septembra (Torino Fashion Week 2020 – Digital Edition).

Objavljeno: 06.10.2020. u 20:11
get url
text

Zajednički projekat organizacija "Dress for Success" – Obučena za uspjeh, uz podršku i saradnju njemačke nevladine organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe, preko Udruženja poslovnih žena i Evropske mreže preduzetništva (Entreprise Europe Network – EEN), zasnovan na konceptu regionalne socijalne platforme, omogućava direktno učešće kreatora, dizajnera, modnih brendova sa nefirmisanim kreatorima, dizajnerima, proizvođačima iz različitih socijalno osjetljivih grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, djeca sa autizmom, osuđena lica) koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

"Idoli" kolekcija predstavlja jedinstvenu fuziju drevnih kultura i simbola duge i bogate historije i tradijcije Balkana.

Regionalna socijalna platforma predstavlja alat promocije njihovih radova i proizvoda iz modne industrije i mogućnost umrežavanja i plasmana proizvoda na međunarodna tržišta.

Učešće na TFW 2020 – digitalno izdanje je prvi korak ove inicijative koja je od velikog značaja za region jer se prvi put predstavljaju modne kolekcije iz različitih društvenih sredina u svrhu podrške i promocije jedinstvenih brendova, modnih kolekcija i održive mode sa Balkana.

Zajednička inicijativa DfS-a i Helpa – stvaranje regionalne socijalne platforme ostvaruje sinergetski pristup poslovnog i nevladinog sektora u podršci nezaposlenih, mladih, žena, ranjivih i marginalizovanih grupa.

Stvaranje mreže i predstavljanje Balkana na međunarodnom nivou, otvaraju potencijal novim tržištima i zainteresovanim stranama u različitim sektorima.

Inicijativa je značajna i za prevazilaženje digitalnih ograničenja pristupu rada usljed pandemije, naročito ljudi socijalno osjetljivih grupa kako u regionu kao i šire, jer su većinom izolovani izvan mreže i sa slabim izgledima zapošljavanja i održavanja mikro i malih biznisa.

Najuspešniji učesnici Sedmice mode u Torinu TFW-2020 imat će priliku da besplatno izlažu svoje proizvode tokom dva mjeseca nakon događaja.

Iz BiH u Torinu je bio modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad.

- Velika mi je čast bila učestvovati i podržati kolekciju "Idoli" koja je prezentovana na Torino Fashion Weeku. To je zbirna kolekcija četrdesetak dizajnera iz regiona. Veoma zanimljivo je raditi na zadanu temu i biti samo jedan dio cjeline. Poruka ove saradnje je da zajedno možemo biti prodorniji i pomoći onima koji sami i ne mogu – kaže Haad.

Haad se ovih dana priprema i za Majsku izložbu u Beogradu, koja je zbog pandemije prolongirana. U Srbijanskoj prijestolnici kreator će se predstaviti kolecijom CoverCon inspiriranom transformacijom u odijevanju i predrasudama na naš doživljaj odijevanja.

- Istu kolekciju ću pokazati i na godišnjoj izložbi ULUPUBIH u Sarajevu krajem mjeseca. Zaista sam ponosan što i u ovim vremenima aktivno radim i idem naprijed – naveo je Haad.