navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poslastica iz djetinjstva

Za Bajram pripremite ukusne oblatne

Za nadolazeće bajramske dane oblatne su jedan od "kolača" koji se mogu naći na vašoj trpezi. Pored baklava i drugih kolača sa agdom, oblatne će odlično doći kao suha i manje slatka poslastica

Objavljeno: 02.06.2019. u 15:51
get url
text

Oblatne su poslastica koja se često i rado priprema, uglavnom jer su jednostavna za pripremu a veoma ukusne. Mnoge ljude upravo oblatne vraćaju u djetinjstvo kada se nije moglo dočekati da "odstoje" kako bi se izrezale i pojele u času.

Za nadolazeće bajramske dane oblatne su jedan od "kolača" koji se mogu naći na vašoj trpezi. Pored baklava i drugih kolača sa agdom, oblatne će odlično doći kao suha i manje slatka poslastica.

Oblatne sa orasima i mlijekom

Za pripremu oblatni sa orasima potrebno vam je jedno pakovanje oblatni, litar mlijeka, 700 grama šećera, 200 grama margarina i 200 grama mljevenih oraha.

U šerpu naspite mlijeko i šećer, promiješajte i ostavite da kuha na umjerenoj temperaturi. Od momenta kada provri kuhajte još uz povremeno miješanje dok se količina ne popolovi. Za to će vam trebati malo više vremena, u zavisnosti od temperature i šerpe u kojoj kuhate. Pazite da vam smjesa ne zagori i obavezno povremeno pomiješajte tokom kuhanja.

Sklonite sa peći i dodajte margarin, te miješajte ad se istopi, zatim dodajte orahe i miješajte da se sve dobro sjedini.

Ostavite fil da se ohladi pa tek onda premazujte oblatne.

Složenu oblatnu pritisnite nečim težim da se slegne i najbolje bi bilo da je tako ostavite preko noći, potom isjecite i poslužite.

Oblatne sa čokoladom

Svima će se zasigurno svidjeti i ukoliko napravite oblatne sa čokoladom.

Za ovaj recept potrebno vam je četvero jaja, 300 grama šećera, 100 grama čokolade za kuhanje i 250 grama margarina.

Jaja i šećer izmješajte na pari dok se šećer ne otopi a smjesa malo zgusne, zatim dodati čokoladu za kuhanje i na kraju cijeli margarin.

Kremu mazati na oblatne i slagati jednu na drugu. Opstaviti da odstoje nekoliko sati, najbolje preko noći ali pritisnute nečim težim.

Režemo ih uglavnom u obliku baklava, ali nije pravilo.