open-navfaktor-logo
search
Festival
Ovogodišnji MESS istražuje fluidni život kroz 21 predstavu iz 12 zemalja
Sve predstave na ovogodišnjem Festivalu govore o fluidnosti života i to je pokušaj da se odgovori kakav je to život i svijet u kojem živimo danas, kakav je život u neizvjesnosti, život ritma koji je dobrim djelom srušio određene vrijednosti, a da se nisu uspostavile nove
27.09.2019. u 14:26
get url
text
Detalj iz predstave "Imitacija života"
Detalj iz predstave "Imitacija života"

"Da li biramo vlastitu sudbinu ili su naši životi unaprijed određeni?", pitanje je predstave mađarskog reditelja Kornéla Mundrucza “Imitacija života“, čija će izvedba u subotu, 28. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti 59. festival MESS.

Ove godine, na temu "fluidni život" istražujući život koji se odvija u uslovima stalne neizvjesnosti od 28. septembra do 4. oktobra publici će ponuditi 21 predstavu iz 12 zemalja, a ugostit će  400 umjetnika.

- Sve predstave na ovogodišnjem Festivalu govore o fluidnosti života i to je pokušaj da se odgovori kakav je to život i svijet u kojem živimo danas, kakav je život u neizvjesnosti, život ritma koji je dobrim djelom srušio određene vrijednosti, a da se nisu uspostavile nove. Bavimo se globalnim, aktuelnim problemima od klimatskih promjena do esencijalnih problema s kojima se svijet susreće, porastom terorizma, nacionalizma, odnosa prema prošlosti...-  kazao je na današnjoj pres-konferenciji umjetnički rukovoditelj Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić.

Istakao je da je MESS festival koji je uspostavljao veze s drugim državama prije diplomatskih, uspostavio je prvi dijalog u postkonfliktnoj zemlji, te ih je uzdizao na intelektualnoj ljestvici.

- Nadamo se da će 60. jubilarno izdanje biti spektakularno. Mi planiramo snimiti film o 60 godina MESS-a. Bez MESS-a ovaj grad bi drukčije identitarno izgledao- naglasio je Mustafić.

Direktor Festivala, Nihad Kreševljaković, dodao je i da nažalost teatarska umjetnost grada nije uvrštena u kulturnu baštinu koja se promovira u Evropi.

- Opstanak institucija kulture omogućit će nam kao društvu i ostanak mladih ljudi koji svakog dana napuštaju ovu državu- istakao je. 

Do 4. oktobra, u okviru 59. MESS-a publika će moći uživati u teatarskoj čaroliji, a na repertoaru su predstave: "Ostatak" u izvožeđenju Teatra MITU iz New Yorka, "Čist grad" u izvođenju Onasis Stegi iz Atene, "Razbijeni na komadiće" koja stiže iz Francuske, a predstavit će se i prošlogodišnji pobjednici - italijanska trupa Colletivo Cinetico s ostvarenjem "10 mini baleta" . Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda stiže s predstavom "Zašto je poludio gospodin R" u izvođenju Bobe Jelčića, a zagrebački ZeKaeM predstavit će "Eichmannm u Jeruzalemu". 

Iz naše zemlje u takmičarski program selektirane su "Sjećaš li se Dolly Bel"" u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55, te "Kavkaski krug kredom" u režiji teatarskog velikana Paola Maggielija i produckiji Narodnog pozorišta u Sarajevu i Scene MESS.

U subotu u 11.30 sati otvara se i Mali MESS, koji ove godine osim Sarajeva stiže u Tuzlu i Zenicu. Mali MESS otvorit će predstava "Bajka o izgubljenom vremenu" Lutkarskog pozorišta Mostar izvedbom u Pozorištu mladih. Donosi šest predstava od kojih su četiri iz BiH a dvije iz Francuske, dok je poseban kuriozitet i premijera prve MESS produkcije za djecu "Agnesa i Hrabren".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.