open-navfaktor-logo
search
Na veliki jubilej
BH Telecom dvije decenije podržavao "Dane Zaima Muzaferije", sad su ih odbili: Organizatori kažu da je to poniženje
Jubalarni, 20. "Dani Zaima Muzaferije", počinju večeras u Visokom, a uz bogat kulturni program trajat će do 4. decembra.
22.11.2023. u 15:28
get url
text

Iako se u dvije decenija postojanja ovaj festival razvio u respektabilan kulturni događaj naše zemlje, ove godine organizatori su ostali bez sponzora koji im je bio vjerni pratilac svih proteklih godina.

Kako je za Faktor pojasnio organizator festivala, predsjednik Udruženja "Ars tragovi" Rasim Kadić, kompanija BH Telecom, u kojoj je nedovano došlo do smjene uprave, odbila je sponzorstvo. Organizatori "Dana Zaima Muzaferije" na svoje promotivne materijale već su bili odštampali i logo BH Telecoma, očekujući da će ih podržati kao i svake godine, ali stigao je negativan odgovor. 

- Ovo je 20. godina manifestacije i nju su obilježila velika umjetnička imena. I manje-više mi smo to radili sa skromnim sredstvima, jer su počesto ljudi dolazili bez ikakvih honorara, ali naravno za ovakvu manifestaciju potrebni su i određeni novci.

Tokom proteklih 19 godina, mislim da nam je BH Telecom bio sponzor, a nekada i generalni pokrovitelj. I ove godine smo podnijeli aplikaciju, praktično smo ušli u procedure rješavanja, računali smo na ta sredstva koja su u nekom skromnom iznosu. I u skladu sa tim smo aplicirali logo BH Telecoma na sve naše materijale, iako nismo imali potvrdu, jer u međuvremenu, od tog našeg zahtjeva i nekog načelnog odobrenja, došlo je do smjene uprave.

I onda smo prije neki dana dobili odgovor nove uprave BH Telecom koji nas je razočarao. Potpuno smo razočarani, tužni, povrijeđeni, poniženi, da je BH Telecom donio odluku da ne sponzorira manifestaciju "Dani Zaima Muzaferije", a onda nam je još cinično poručeno: "Drago nam je da ste nam se obratili, ali vam ne možemo pomoći".

Dakle, nije im bilo dovoljno što su nas povrijedili, nego je tu bio i cinizam. I ovo se mora javno reći. Oni imaju, naravno, pravo da ne daju novac i neka ih dijele kome god hoće, ali ja i moj tim koji smo 20 godina uložili napor da napravimo najbolju manifestaciju kulture u BiH, da dobijemo jedan takav odgovor od Telecoma, to nije uredu. I više ovo govori o toj novoj upravi, nego o nama. Mi možemo održati manifestaciju i bez njih, a ovo neka njima služi na sramotu. Zadnji na kojima su trebali da štede su "Dani zaima Muzaferije" – poručio je Kadić.

Ovogodišnja manifestacija će imati tri teatarske predstave, jedan dokumentarni film i dvije izložbe. Teatarske predstave su "Savršen kroj" Teatra Total iz Visokog, po tekstu Vladimira Đurđevića, predstava "Gideonov čvor" Pozorišta mladih Sarajevo po tekstu Johhne Admas i predstava "Oblaci" Hrvatskog kazališta Travnik, po motivima Elvis Bošnjak, u režiji Ante Bilića.

Predstave će biti izvođene u Kulturnom centru Prijeko-Altindag.

Tokom manifestacije, bit će prikazan i dokumentarni film "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i reditelja Nihada Ušanovića koji su debitovali na AJB DOC ove godine.

Planirane su i dvije izložbe "CrtARTrije" autora Nedžada Begovića, a centralni dio manifestacije je izložba "Zlatno doba bh. slikarstva" koja će biti otvorena do 4. decembra u Galeriji Likum 76 u Visokom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.