open-navfaktor-logo
search
Objavljeni detalji
U Istočnoj Ilidži uhapšen odbjegli Elezov saradnik sa crvene potjernice Interpola
AUTOR: Nezavisne
29.04.2024. u 21:27
get url
text
Gotovo pola godine nakon hapšenja organizovane grupe u akciji "Kode", policija iz Istočnog Sarajeva privela je i prvoosumnjičenog Branislava Janjića, osobu sa crvene potjernice Inrerpola. Uhapšen je rano jutros na području Istočne Ilidže.
Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su saopćili detalje hapšenja Janjića, koji se dovodi i u vezu s grupom Darka Eleza, pišu Nezavisne.
- Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo su danas u okviru nastavka operativne akcije kodnog naziva "Kode" uhapsili osobu inicijala B. J. iz Istočnog Novog Sarajeva, za kojom je bila raspisana međunarodna potjernica zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija - saopćeno je iz PU Istočno Sarajevo.
Na osnovu naredbe Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo obavljeni su i pretresi kuća, stanova i pomoćnih objekata koje koristi osumnjičeni. Nakon kriminalističke obrade, Janjić je predat postupajućem tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.
U javnosti se spekulisalo da je Janjić povezan i sa obračunima u vezi sa sukobom Darka Eleza i Đorđa Ždrala, no to, bar za sada, nije predmet optužnica.
Policijska akcija kodnog naziva "Kode" koja je vođena na osnovu informacija dobijenih analizom Sky aplikacije je usmjerena protiv grupe osoba koja se sumnjiči da je duži vremenski period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu različitih vrsta droga, te na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist.
Policija je, podsjetimo, lani u novembru u akciji "Kode" razbila grupu švercera narkoticima, povezanu sa Darkom Elezom te je uhapšeno 14 osoba osumnjičenih da su preprodajom kokaina, heroina i marihuane zaradili 2.750.000 KM.
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu predložilo je pritvor za osam uhapšenih, zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet droge, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i prikrivanje.
Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo rekli su da je pretreseno 27 lokacija na području Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Istočnog Starog Grada, Banje Luke i Kantona Sarajevo. Pretresi su vršeni po naredbama Okružnog suda Istočno Sarajevo i nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.
Kada je Elez pritvoren, posao je nastavljen, a grupom je rukovodio jedan od saradnika, te su kako se sumnja prodajom droge zaradili basnoslovne cifre. Većina uhapšenih su dobro poznati ranije zbog droge, ali i kao pripadnici automafije, navode Nezavisne.
Iz PU Istočno Sarajevo ranije je saopćeno da je grupa osumnjičena za krijumčarenje oko 20 kilograma kokaina, 130 kilograma marihuane, 52.000 komada tableta ekstazija, 60 kilograma amfetamina, određenu količinu heroina i supstanci za proizvodnju droge.
Akcija Kode imala je svoj nastavak i krajem decembra 2023. godine, kada su na području Istočnog Sarajeva uhapšeni G. G., M. M. i N. S. zbog krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet droga otkrivenih raspakivanjem aplikacija Sky i Anom.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.