open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Odgođene završne riječi optuženom Mandiću: Sud "ispravlja" propuste istrage, traži nova vještačenja
12.03.2024. u 15:33
get url
text
Dalibor Mandić
Dalibor Mandić
Vijeće Okružnog suda Banja Luka odgodilo je za danas zakazano iznošenje završnih riječi na suđenju Daliboru Mandiću (37), optuženom za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića (28) u decembru 2022. godine u Banjoj Luci.
Naloženo je vještačenje DNК tragova koja nisu urađena tokom istrage.
Predsjednik vijeća Dragan Uletilović naglasio je da ovo nije odugovlačenje postupka nego da se mora utvrditi "materijalna istina", a pojasnio je da sud ima pravo da traži dodatne dokaze s obzirom na to da suđenje nije okončano.
- Samo priznanje (u istrazi) nije dovoljno da se donese sudska odluka. Potrebni su i drugi dokazi. Nekada optuženi može preuzeti odgovornost da bi zaštitio treće lice - kazao je Uletilović.
Na narednom ročištu, zakaznom za 19. mart, ponovo će biti saslušani inspektorica PU Banja Luka Svijetlana Malić, koja je učestvovala u pretresu stana optuženog, Adrijana Jović koja je radila zapisnik o uviđaju, kao i vještakinja Božana Ilić koja je vještačila biološke tragove sa predmeta koji su oduzeti od Mandića.
Vještakinja Ilić je na prošlom ročištu rekla da je na kapuljači dukserice uočena mrlja za koju je testom potvrđeno da potiče od ljudske krvi, ali tokom istrage tužilaštvo nije tražilo da se ta mrlja uporedi sa DNК ubijenog Bogdanovića. Također, banjalučko tužilaštvo nije tražilo ni vještačenje patika i ruksaka, koji su pronađeni kod Mandića, a u koji je optuženi navodno stavio nož i šuškavac koji je nosio.
Mandića optužnica tereti za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način. U optužnici se navodi da je Bogdanovića ubio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 sati u Bulevaru srpske vojske u Banjoj Luci.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.