open-navfaktor-logo
search
Smanjenje broja zaposlenih
Zenički rudnik će socijalno zbrinuti 153 radnika koji su višak, još 17 odlazi u penziju
- Rudnik mrkog uglja Zenica polovinom narednog mjeseca počet će s realizacijom Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika, koje je usvojila Uprava i Nadzorni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine - izjavio je za Fenu direktor RMU Zenica Mensur Hukić.
16.11.2023. u 11:06
get url
text

Zenički rudnik trenutno ima 796 zaposlenih, od kojih su, u prvoj fazi smanjenja broja zaposlenih, višak 153 radnika, koji će biti zbrinuti u skladu s ovim programom.

- Program ćemo realizirati polovinom decembra, odnosno kada se steknu zakonski uvjeti. Potrebno je da prođe 30 dana od njegovog usvajanja. Osim 153 radnika koji će biti zbrinuti u sklopu ovog programa, imamo još 17 radnika koji stječu uvjete za penzionisanje - navodi Hukić.

Dodao je da je smanjenje broja radnika neminovnost te da "nikada neće biti svi zadovoljni", ali da ima radnika koji će biti zbrinuti na osnovu sporazumnog raskida ugovora o radu.

Trenutno se proizvodnja odvija samo u jami "Raspotočje", ali, nakon nedavne obnove proizvodnje poslije skoro mjesec i po dana radničkog neposluha, još nije dostignut nivo proizvodnje koji je bio zacrtan mjesečnim planovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.