open-navfaktor-logo
search
Ponestaje strpljenja
Zdravstveni radnici traže veće plaće: Vladi KS dali 11. juli kao krajnji rok, najavljuju i obustavu rada
Predstavnici sva tri sindikata u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (Sindikat radnika u zdravstvu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i Strukovni sindikat medicinski sestara i tehničar) danas su održali sastanak sa pregovaračkim timom Vlade KS, na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem, samo sa jednom tačkom dnevnog reda - zahtjev za povećanje plaća.
27.06.2023. u 21:51
get url
text

Iako su Vladi kao krajnji rok dali 27. juni ili će se razmotri obustava rada, saznajemo da danas ipak nije postignut dogovor.

- Ništa konkretno nije dogovoreno, osim da će naredni sastanak biti održan 11. jula kada bi se trebalo znati koliko sredstava Zavod zdravstvenog osiguranja KS može izdvojiti za povećanje plaća radnicima u zdravstvu. Tačno je da smo im prvobitno dali 27. juni kao krajnji rok za postizanje dogovora, međutim danas nam je rečeno da Zavod nije shvatio nalog ministra te su jutros na pregovore došli nespremni - kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Sindikati imaju samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice sa porastom troškova života.

- Tražimo povećanje satnice i da se odredi datum od kada će se ono primjenjivati - naveo je Sadiković.

Trenutna satnica svim zaposlenima u zdravstvu iznosi 2,76, a sindikati sada traže 3,28 KM. Po novoj satnici, ako se usvoji, spremačica bi, prema riječima Sadikovića, dobila najmanje povećanje, a ljekar specijalista najviše.

- Mi smo zahtjev za povećanje satnice prema Vladi poslali još 30. decembra 2022. godine. Šest mjeseci poslije još nismo krenuli u izmjene. Mi smo do sada imali dva sastanka sa pregovaračkim timom Vlade i mislimo da je to bilo dovoljno da se postigne dogovor. No otići ćemo i na taj treći sastanak 11. jula. Ukoliko ni tada ništa ne dogovorimo, spremni smo na dalje sindikalne korake, a to su obustava rada, generalni štrajk. Sindikati će donijeti odluku koji će to biti dalji koraci, naglašavamo da smo izgubili strpljenje - kazao je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.