open-navfaktor-logo
search
Prisustvovao paradi
Zbog Programa reformi Moskva ga poslala na "hlađenje": Putin rehabilitovao Dodika, koja izjava je bila presudna
Člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Crvenom trgu u Moskvi dočekao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin gdje je prisustvovao vojnoj paradi povodom 75 godina pobjede nad fašizmom.
24.06.2020. u 11:12
get url
text

Zajedno sa Dodikom u loži na Crvenom trgu bio je i njegov savjetnik Emir Kusturica odakle su pratili Paradu pobjede.

Putovanje u Moskvu na Putinov poziv, svojevrsna je politička rehabilitacija Dodika, koji je poslan na "hlađenje" nakon što je Predsjedništvo BiH u decembru prošle godine usvojilo Program reformi BiH i dostavilo ga u sjedište NATO-a u Briselu. 

Ovaj dokument je, podsjećanja radi, nastao u saradnji Predsjedništva BiH sa ambasadorima Kvinte, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije. Sve ove zemlje su članice NATO-a.

Program reformi koji je proslijeđen u Brisel prihvatljiv je za NATO, te bez obzira na Dodikove izjave kako to nije ANP (Godišnji nacionalni plan), opovrgava ga njegov sadržaj. 

Rusi, odnosno Putin maksimalno su pomogli Dodiku u proteklim izbornim ciklusima, da opstane na vlasti. No, lider SNSD-a je ipak odlučio da podrži Program reformi BiH, što je dobrano naljutilo ruskog predsjednika koji ga je malo odgurnuo od sebe. Kontakti nisu skroz prekinuti, jer se Dodik redovno sastajao sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom, Rusija je slala vojne timove koji su vršili dezinfekciju bolnica u RS-u, ali to nije bila ni izbliza srdačnost kakva je bila prije slanja Programa reformi u Brisel. 

Međutim, Dodik je javno poslao  jasnu poruku Putinu da nikada neće ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH i dozvoliti knjiženje vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, što je jedna od ključnih stavki u Programu reformi koji je poslan u NATO. Uz to, u Nacrtu budžeta institucija BiH za 2020. godinu, za Ministarstvo odbrane BiH stavka je smanjena za čak četiri miliona KM, što je također još jedna od Dodikovih poruka da od realizacije Programa reformi BiH i NATO puta naše zemlje neće biti ništa sve dok on odlučuje. 

Put ka Moskvi član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a prokričio je sebi prošlosedmičnom posjetom Beogradu, gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao šefa ruske diplomtije Sergeja Lavrova. Bila je to izvrsna prilika da Dodik i Vučiću i Lavrovu potanko pojasni da je on ruski čovjek, te da što se njega tiče neće biti nikakvog ispunjavanja NATO želja, a da je Program reformi prihvatio samo da bi se formiralo Vijeće ministara na čijem čelu je njegov čovjek Zoran Tegeltija. 

- Ovo je bila dobra prilika, da nakon epidemije virusa korona rehabilitujemo naša uvjerenja o tome, da na ruskoj strani imamo velikog prijatelja, ljude koji razumiju situaciju i ponašaju se tako, da ne žele drugima da naprave štetu - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su Lavrova, premijer i predsjednica RS-a Radovan Višković i Željka Cvijanović koji su s njim bili u Beogradu, upoznali o novim detaljima, o radu Ustavnog suda BiH, koji skrnavi ustavni sistem na čudan način, da donosi odluke mimo Ustava, a da Zapad traži da se poštuju te odluke, koje su po pravilu protiv srpskog naroda.

Ovim je izjavama Dodik već tada dao do znanja Lavrovu da on neće provoditi obaveze iz Programa reformi, te da ostaje na ruskom putu. 

Iako se trenutno Rusija kao nikada do sada zanima za Srbiju i Crnu Goru, a nešto manje za Bosnu i Hercegovinu, Dodik koristi situaciju da se ponovo vrati u igru, te da da do znanja Putinu da Moskva na njega može stopostotno osloniti se u cilju ostvarenja svojih političkih ciljeva u našoj zemlji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.