open-navfaktor-logo
search
Oboren dnevni red
Zbog prepucavanja NiP-a i Naše stranke Općina Centar neće dobiti budžet za 2024.
Sjednica Općinskog vijeća Centar nije održana ni jučer, zbog neusvajanja dnevnog reda, a trebao se razmatrati Nacrt budžeta Općine za 2024. godinu.
21.11.2023. u 20:00
get url
text
Općinsko vijeće Centar
Općinsko vijeće Centar

Ovo je drugi put zaredom da se ne može usvojiti dnevni red i razmatrati Nacrt budžeta za 2024. godinu. U čemu je problem, pojašnjavaju općinski vijećnici koji kažu da se u Općini Centar skoro ništa nije uradilo za protekle tri godine za bolji život stanovnika.

- Ne očekujem do kraja ovog mandata nikakve ozbiljne rezultate ovog Općinskog vijeća. Očito je i da će načelniku Srđanu Mandiću biti prepušteno da radi ono što može bez Općinskog vijeća Centar. Pošto neće biti javne rasprave o Nacrtu budžeta, Mandić može samostalno na proljeće usvojiti budžet. Očito je da se u radu Općinskog vijeća nastavlja produkovanje krize. Ne očekujem da će se bilo šta promijeniti nabolje.

Vijećnici iz SDP-a probat će još jednom da se održi sjednica Općinskog vijeća, ne za budžet jer je to propala priča, već da građanima pomognemo da dobiju naknadu štete kojima je imovina nastradala u poplavama, te podjela stipendija, provođenje odluka o dodjeli poslovnih prostora da ne zjape prazni, pa da bar ovo uradimo što nam je obaveza kao Općinskom vijeću – kaže Dragan Stevanović, vijećnik iz SDP-a.

Stevanović ukazuje na međusobna prepucavanja grupe vijećnika u i oko NiP-a i načelnika Mandića.

- Iz NiP-a neki tvrde da je načelnik kriminalac, a s druge strane, Mandić neće da popusti zahtjevima vijećnika NiP-a jer bi im time otvorio mogućnost da dalje lamentiraju na Vijeću ono što nisu mogli da organizuju kroz referendum da smijene načelnika Mandića – ističe Stevanović.

Hidajet Porić, vijećnik NiP-a, nije htio komentirati zašto se ne usvaja dnevni red za sjednice Općinskog vijeća.

Rasprava o usvajanju dnevnog reda trajala je više od dva sata, rekao nam je vijećnik iz SDA Hamdija Hasanović.

- Dnevni red nije usvojen jer oni koji su tražili opoziv načelnika tražili su da prije rasprave o Nacrtu budžeta načelnik Mandić podnese izvještaj šta se to uradilo u 2023. godini i koji su urađeni projekti da se ne bi ponovo uvrštavali u budžet za 2024. godinu. Ali svi vijećnici znaju da nema realizacije projkata. Drugi problem je u sistematizaciji radnih mjesta. Donijet je novi Pravilnik i načelnik je samostalno poredao ljude u novoj sistematizaciji, a mi smo kao vijećnici trebali samo da potvrdimo njegovu odluku. To naravno nećemo učiniti jer takve odluke načelnik samostalno ne može donositi. Problem je i što je načelnik samostalno napravio novi pravilnik o stipendiranju i opet zaobišao Općinsko vijeće. Klub vijećnika SDA bez obzira na sve ove probleme podržao bi usvajanje Nacrta budžeta za 2024. godinu ako do toga dođe – ističe Hasanović.

Mehmed Muharemović iz Nezavisnog kluba vijećnika tvrdi da Nacrt budžeta nije usvojen zato što načelnik Mandić ne želi da podnese izvještaj o realizaciji budžeta za 2022. godinu.

- Načelnik iz nekog njemu poznatog razloga ne želi da dostavi izvještaj, nego dostavlja neku poluinformaciju za osam mjeseci 2022. godine. Vijećnici su tražili od načelnika da dostavi ugovor za izgradnju "Sarajevskog ćilima" kod Spomen -obilježja ubijenoj djeci u Sarajevu. Vjerovatno bi se vidjelo koliko je utrošeno novca u ovaj projekat i samo se o cifri nagađa i zato Mandić neće da dostavi izvještaj o ovom projektu.

On je napravio reorganizaciju radnih mjesta u Općini prije dvije godine, bez da je odluku proslijedio na Općinsko vijeće što mu je bila obaveza. Nije proveo ni odluku Ustavnog suda FBiH da on kao načelnik mora sarađivati sa Općinskim vijećem i da je morao odluku o reorganizaciji radnih mjesta proslijediti Općinskom vijeću. Predložio sam, pošto se ne možemo dogovoriti oko spornih tačaka dnevnog reda, odnosno oko kojih se NiP i Naša stranka ne mogu dogovoriti, da radimo na onom što se možemo dogovoriti. Međutim, načelnik Mandić kaže da ne želi povući sa dnevnog reda Nacrt budžeta za 2024. godinu – kaže Muharemović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.