open-navfaktor-logo
search
Sukob ispred Općine
Zbog postupanja policije u Banovićima: Zastupnici SDA traže vanrednu sjednicu Skupštine TK
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona Jasmina Lugavić i Fadil Kudumović uputili su inicijativu za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine TK zbog, kako su naveli "nezakonitog pružanja asistencije grupi od 14 vijećnika u Općinskog vijeća Banovići u pokušaju nezakonite smjene presjednika Općinskog vijeća Banovići Roberta Lapčevića i prekomjerne upotrebe sile od strane pripadnika specijalne policije prema građanima Banovića".
01.08.2023. u 13:45
get url
text
Policija ispred Općine Banovići
Policija ispred Općine Banovići

- MUP TK je dana 31. jula 2023 godine pružio nezakonitu asistenciju grupi od 14 vijećnika u Općinskog vijeća Banovići, a suprotno članu 291 stav dva Zakona o upravnom postupku (ZUP) FBiH i Zakona o unutrašnjim poslovima TK član 11 i Pravilnika o pružanju asistencije MUP-a TK, prilikom nasilnog ulaska u prostorije Općine Banovići. Na taj način MUP TK je uzeo pravo da tumači odluke drugih organa pokušavajući da legalizira nezakonite odluke donesene na nezakonitoj sjednici Općinskog vijeća Banovići - navodi se u obrazloženju incijative.

Podsjećamo, nova većina koja broji 14 vijećnika, sama je sazvala sjednicu Općinskog vijeća Banovići 6. jula i donijela odluku o raspisivanju referenduma o opozivu načelnika Gutića, po kojoj bi građani 5. avgusta trebali izaći na referendum. Prije te sjednice, predsjedavajući Vijeća Robert Lapčević inicijativu za opoziv stavio je na dnevni red sjednice koja je zakazana za 11. avgust. Međutim, nova većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) nema pečat i ne može provesti svoje odluke, pa su zbog toga jučer ujutro pokušali ući u prostorije Gradskog vijeća koje se nalaze u zgradi Općine, ali su u tome spriječeni.

- MUP TK prilikom pružanja asistencije grupi od 14 vijećnika je upotrijebio bespotrebnu prekomjernu silu prema građanima Banovića i namjerno dozvolio eskalaciju sukoba iako je bio dužan udaljiti sa mjesta događaja sve prisutne zbog opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, do kojeg je došlo, i u kojem su povrijeđene dvije žene od toga jedna teško (pripadnica šehidske porodice), od strane vijećnika u Općinskog vijeća Banovići Sifeta Ikanovića - zaključeno je u incijativu dvoje zastupnika SDA koje dolaze iz Banovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.