open-navfaktor-logo
search
Pomor
Zbog nevremena u Šipovu uginulo pet tona ribe
Kiša i veliko nevrijeme koje su u subotu pogodili šire područje opštine Šipovo pokrenuli su šumske bujične potoke, a mulj, zemlja i ogranci koji su se tom prilikom slili u rijeku Volaricu izazvao je pomor oko pet tona ribe proizvođaču Zoranu Tepiću, direktoru Tropik ribarstva, pričinivši tako štetu koja se mjeri u desecima hiljada KM.
11.06.2023. u 13:16
get url
text
Uginula riba, Šipovo
Uginula riba, Šipovo

Tepić priča kako su njegovi radnici u ribnjaku tokom protekle noći i jutra uspjeli skupiti tri tone uginule ribe, ali da zbog nepovoljnog vremena još uvijek neće moći u potpunosti ustanoviti nastalu štetu.

Ono što je ogroman problem, pojašnjava Tepić, jeste to što je riječ o ribljoj mlađi, odnosno najmlađim uzrasnim kategorijama ribe, zbog čega je šteta još i veća.

- Ovakve vode su ugrozile proizvodnju riblje mlađi na pastrmskim ribnjacima Tropic ribarstva. Na ribnjaku Volari II, došlo je do pomora ribe, a po prvim procjenama radi se o par tona uginule riblje mlađi pastrmke. Naši radnici su dežurali tokom noći i danas tokom dana će raditi isto, i sanirati nastalu štetu i prikupljati uginuća. Nakon par sati došli je do opadanja nivoa rijeke Volarice, koja je dalje mutna te još nije moguće utvrditi stvarnu štetu - navodi Tepić za "Nezavisne".

Problem je, dodaje on, već prijavljen nadležnim veterinarskim organima, a s obzirom da je vikend, očekuje da već sutra budu na terenu.

- Očekuje se da će republički veterinarski inspektor izaći na teren u ponedeljak, dok je nadležni veterinar na licu mjesta i sačinjava zapisnik. Ribu ćemo najvjerovatnije na deponiju u Mrkonjić Grad. Slobodna procjena je negdje između 50-80 hiljada KM štete. S obzirom da se radi o ribljoj mlađi koja se koristi za kasniji uzgoj konzumne ribe, njihova cijena je značajno skuplja. Sve ovo govorim na procjeni oko 5-6 tona uginule ribe - pojašnjava Tepić.

Na sreću, na ostala dva ribnjaka pričinjena šteta nije bila u većoj mjeri, ali je tamo bilo posljedica.

Ono što treba napomenuti, riba iz Tropic ribarstva je prvi animalni proizvod koji je još davne 2008 godine iz BiH izvezen u zemlje EU. Firma Tropic ribarstvo je najveća kompanija na Balkanu pa i šire, i eventualni nastavak i pojava poplava prijeti da u potpunosti ugrozi proizvodnju i cjelokupno poslovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.