open-navfaktor-logo
search
Kome su preporučene
Zavod za javno zdravstvo KS nabavlja 7.700 vakcina protiv gripe, izdvojeno 176.000 KM
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo završio je nabavku vakcina protiv gripe koje će po nalogu Ministarstva zdravstva KS, od strane dobavljača, kada oni budu za to spremni, biti dostavljena u JU Dom zdravlja KS za apliciranje građanima.
04.10.2023. u 08:46
get url
text

Kazala nam je to dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiologije, rukovodilac Radne jedinice za epidemiologiju, navodeći kako je ove godine osigurano 7.770 doza za građane KS.

- Moguće je da će se dio doza izdvojiti za radnike u zdravstvu kao i svake godine, ali isto tako očekujemo da će nam Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dostaviti određene količine za zdravstvene radnike, pa bi onda čitav kontingent od 7.770 doza bio dostupan isključivo za građane KS - istakla je Bajramović.

Kako su nam kazali iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)Kantona Sarajevo, za nabavku vakcina protiv gripe u 2023. godini izdvojeno je 176.000 KM.

 

Dr. Anisa Bajramović, epidemiolog

Za sezonu gripe 2023/24. bit će dostupna četverovalentna vakcina protiv gripe, kao i unazad nekoliko godina (protiv dva virusa A i dva virusa B gripe).

- Kako smo nezvanično saznali, vakcina se u domovima zdravlja može očekivati u drugoj polovini oktobra do početka novembra. Idealno bi bilo da se počne sa imunizacijom u ranu/srednju jesen, a to je sredina ili kraj oktobra, zavisno od zemlje. Od aplikacije vakcine do postizanja razvoja imuniteta neophodno je da prođe 10 do 14 dana, a imunitet traje do nove sezone gripe, znači oko godinu dana - ističe Bajramović.

Dodaje kako vakcina štiti od težih oblika gripe, a to znači da vakcinisani mogu oboljeti, ali sa puno lakšom kliničkom slikom od one koju bi imali da nisu imunizirani.

Na pitanje ko treba primiti vakcinu, Bajramović odgovara da su to starije osobe/penzioneri koji imaju više od 65 godina života sa: hroničnim poremećajem plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajem kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), kao i kod primaoca transplantata.

- Preporučena imunizacija protiv virusa gripe se također sprovodi kod osoba smještenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod djece, omladine i starih lica smještenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod zaposlenih u tim ustanovama, kao i kod osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trudnice je prepoznala kao kategoriju prvog prioriteta za vakcinaciju protiv gripe. Trudnice trebaju primiti vakcinu, ne samo da bi zaštitile sebe, nego i svoje bebe nakon porođaja. Napominjem da je vakcina protiv gripe namijenjena i za sve osobe starije od šest mjeseci, ali sa brojem od 7.770 doza za KS, isključivo će se prioritet dati nabrojanim kategorijama stanovnika - kazala je Bajramović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.